Site icon Glasul.info

Jurnalist american: Primul vampir a fost Petar Blagojevic, romanii le-au furat gloria sarbilor

In ultima vreme romanii sunt acuzati de multe lucruri dar iata ca se mai adauga inca ceva la oprobriu public: romanii le-au furat gloria sarbilor de a se lauda cu primul vampir, Petar Blagojevic.

Istoria despre zvonurile cu vampiri din Serbia ii retine in memorie pe Sava Savanovic si Peter Blagojevic, dar prin vointa si lucrarea unui irlandez , gloria  a ramas doar pentru un principe valah al carui nume este Vlad Tepes.

Un reporter american, David Ono, plecat in cautarea unor povesti despre vampiri in batrana Europa a ajuns urmand firul unei legende tocmai pana in Serbia. Dupa cum si-a numit el documentarul realizat “Vampires are real: David Ono journeys to Serbia to find real story” ( Vampirii sunt reali: calatoriile lui David Ono in Serbia pentru a gasi povestea reala), Romania ramane cu gloria povestilor cu vampiri, cand de fapt primul vampir “oficial” este inmormantat in Kisiljevo.

Jurnalist american: Primul vampir a fost Petar Blagojevic, romanii le-au furat gloria sarbilor

In timp ce majoritatea natiunilor si-au inradacinat ideea ca Sava Savanovic este primul vampir sarb, despre Petar Blagojević (Peter Plogojowitz) ca fiind primul vampir exista insa mai multe dovezi. Acestea sunt povestile a doi dintre cei mai faimosi vampiri sarbi.Presa austriaca a citat un raport 1725 in care se vorbeste destul de serios despre existenta unor vampiri din Serbia.

Povestile cu vampiri din Serbia fac deja parte din folclorul popular, ele fiind folosite mai ales pentru a speria copiii dar au ajuns sa fie si subiecte pentru opere literare sau pentru productii TV.

Satul Kisiljevo din apropierea  Pozarevac, ca si multe alte sate din Serbia, este destul de pustiu, multe case fiind parasite: nicaieri ferestre sau usi, acoperisuri prabuite, lipsesc instalatiile electrice iar vantul care intra fara a intampina opozitie scoate sunete sinistre si si infricosatoare, de parca te-ai intr-o alta lume necunoscuta si bizara.

Populatia  s-a redus drastic in ultimii zece ani ,  iar cei care au ramas, isi amintesc povestea strămosilor lor despre primul vampir sarb, Petar Blagojevic, care a bantuit acest loc la inceputul secolului al 18-lea.

Cautand in arhive,  sursele austriece arata ca Petar Blagojevic a fost înregistrat ca un taran din Serbia, de care este asociata legenda ca dupa moarte a devenit un vampir. Se afirma ca a trait în secolul al 18-lea din satul Kisiljevo, in partea de nord a Serbiei centrale, care era atunci parte a Imperiului Austriac (1718-1739).

Jurnalist american: Primul vampir a fost Petar Blagojevic, romanii le-au furat gloria sarbilor
Jurnalist american: Primul vampir a fost Petar Blagojevic, romanii le-au furat gloria sarbilor

Dupa moartea lui Petar Blagojevic, oamenii din acest loc au inceput sa moara dupa o boala scurta si misterioasa . Imediat Petar Blagojevic fost suspectat ca ar fi fost vampir. Pe patul de moarte, muribunzii au sustinut ca au fost omorati de catre Blagojevic pe timp de noapte si au indicat ca au fost strangulati. Raportul ofiterilui austriac Frombalda, a fost publicat in ziarul vienez “Wienerisches Diarium”. Sotia lui a fugit imediat dupa aceste evenimente ciudate, spunand ca ea a fost vizitata intr-un vis de catre sotul sau mort care isi cerea pantofii.

In cele din urma, la două luni dupa inmormantare, in iunie 1725, estedeschis  mormantul lui Blagojevic, dar corpul sau se pare ca nu putrezise, iar buzele sale aveau inca sange proaspat.

Localnicii i-au strapuns corpul cu o tepusa iar apoi i l-au ars. Comandantul austriac s-a impotrivit initial, dar a fost  in final de acord pentru ca teama  deja domnea in randul populatiei.

Raportul ofiterlui austriac Frombalda, seful autoritatii imperiale, a fost publicat mai tarziu in ziarul vienez Wienerisches Diarium si este una dintre primele mentionari a vampirismului in Europa si in lume.

Sursa:

[1] banjaluka.com/vijesti/kratke-vijesti/2014/01/11/americki-novinar-prvi-vampir-je-petar-blagojevic-rumuni-srbima-ukrali-slavu/
Exit mobile version