România a permis CIA să utilizeze un număr de locatii de pe teritoriul său, dupa cum mărturisește fostul șef al Servicului de Informații Externe al Romaniei, Ioan Talpes. El a adăugat ca aderarea Romaniei in NATO a fost conditionata de acceptarea punerii acestor locatii la dispozitia americanilor.
Ioan Talpes, cel care a condus Serviciul de Informații Externe din România intre 2000-2004, a declarat pentru ziarul Adevarul într-un interviu video postat on-line ca locatiile în cauză au fost numite “centre de tranzit” și România nu avea cunoștință dacă acestea au fost folosite pentru detenție.
“Partea română nu a fost interesata de ceea ce făceau americanii , intentia fiind de a le arata ca vor putea avea încredere în noi”, a spus Talpes.
Romania a fost de acord sa gazduiasca inchisori CIA pentru a putea fi primita in NATO
Intr-un interviu acordat celor de la AFP(Agence France-Presse), Ioan Talpes a dezvaluit ca la momentul in care americanii au cerut punerea la dispozitie pe teritoriul Romaniei a acestor locatii, Romania era implicata in procesul de aderare la NATO si se temea ca un eventual refuz pentru planurile CIA ar pune in pericol aderarea. Talpes a mai adaugat ca discutiile despre aceste “centre de tranzit” au inceput dupa 11 semptembrie 2001.
“Ceea ce este sigur e ca noi nu am stiut de prezenta detinutilor”, a insistat Talpes in timpul interviului
Raportul Senatului Statelor Unite privind tortura, publicat la începutul acestei săptămâni, printre altele a dezvăluit si ca au fost 119 de oameni capturați și deținuti în locatii de detenție ale CIA găzduite de alte țări.
Deși nu este evidentiata mai mult decat celelalte dintre tari, pe lista tarilor menționate care au acceptat inchisori ale CIA pe teritoriul lor se regasesc Polonia, Lituania,România, Thailanda și Afganistan.
,,Ca raspuns la sistemul creat cu dinadinsul stramb, in care starea omului nu inseamna complexitate, ci complicatie, in care bunastarea materiala este scop in sine, noi raspundem cu sistemul bazat pe simplitate [...] El, cetateanul, trebuie sa fie propriul lui stapan, sa fie proprietar si producator si sa lucreze impreuna cu ceilalti intr-o retea indestructibila in care sa primeze cinstea,
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Cartal, întâlnit și sub forma Orlovca (în rusă Орловка, transliterat Orlovka, în ucraineană Орлівка, transliterat Orlivka) este un sat reședință de comună în raionul Reni din regiunea Odesa (Ucraina). Are 3,047 locuitori, preponderent moldoveni(români). Sătenii din satul Orlovka, raionul Reni din regiunea Odesa au blocat autostrada Odesa-Reni. Așa sărbătoresc locuitorii din […]