Gest emotionant: o batrana de o suta de ani din Gagauzia recita o poezie in limba romana

O batrana din satul Cazaclia, raionul Ceadâr-Lunga, care a împlinit recent 100 de ani, le-a dezvaluit ziaristilor povestea vietii ei, potrivit ziarulnational.md.

Cu lacrimi in ochi, le-a povestit acestora despre revolutie, despre razboaie dar si despre tragedia de a-si pierde sapte copii in timpul foametei.

„În acele timpuri, mâncam tot ce găseam. Pielicelele de animale le coceam la foc, mâncam iarbă din câmp ca să rezistăm. În 1947 a fost roadă, dar noi tot înfometați eram. Îm amintesc cum împărțeam cerealele: câte 30 de semințe de grâu pentru mine și soțul meu și câte 20 de semințe pentru fiecare copil. Acele vremuri strașnice ne-au luat șapte copii”, povestește Ana Adjem.

Gest emotionant: o batrana de o suta de ani din Gagauzia recita o poezie in limba romana

Dupa razboi, femeia a mai nascut cinci copii, din care mai traiesc acum doar trei dintre ei. Strabunica Ana Adjem are acum  zece nepoți și 20 de strănepoți. De ingrijit o ingrijeste fiica sa cea  mai mica ce locuieste in apropiere.

Chiar daca are frumoasa varsta de 100 de ani, Ana Adjim demonstreaza inca faptul ca este lucida si are o memorie inca foarte buna.Deși este vorbitoare de limbă găgăuză, femeia recită cu ușurință poezii în limba română pe care le-a învățat când era elevă în școala românească. Jurnaliștii au ascultat versuri învățate de mătușa Ana cu nouă decenii în urmă, în anul 1924.

Acestea sunt versurile pe care le-a recitat cu emoție femeia de 100 de ani:

„Pentru țară, pentru neam,

Bucuros dau tot ce am

Dau și sânge, dau și-avere

Dau și viața cu plăcere”.

In Romania anului 1977 se estima ca mai sunt cam 2500 de gagauzi in comunele Ion Corvin, Deleni, Petreni, Sipote, Vama Veche, toate aflate in sudul Dobrogei.De altfel, intre anii 1918-1940, aproape intreg poporul gagauz era in cadrul statului Romania.

Aceasta a fost o perioada fasta pentru minoritatea gagauza, pentru ca atunci s-au ridicat numeroase personalitati in viata politica, sociala si culturala a Romaniei. De altfel, gagauzii erau recunoscuti ca fiind in acea perioada minoritatea care invata cel mai usor limba romana, convietuirea acestora indelungata alaturi de romani usurand destul de mult accesul la alfabetizare si integrarea acestora in viata sociala si culturala a Romaniei.

Gest emotionant: o batrana de o suta de ani din Gagauzia recita o poezie in limba romana, sursa foto: youtube.com

Apud Glasul-Moldovei.blogspot.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

12 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

o zi ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago