Site icon Glasul.info

Un tezaur ce nu trebuia pierdut

Un tezaur ce nu trebuia pierdut

Un tezaur ce nu trebuia pierdut

Cand am fost elev am invatat despre tezaurul de la Pietroasele, „Closca cu puii de aur”, ce tocmai ne fusese returnat din URSS prin „bunavointa” conducerii „intelepte” a lui N.S.Hrusciov, liderul sovietic din 1956. Asa am aflat despre tezaurul romanesc aflat la Moscova, trimis de noi nu furat de ei. M-am intrebat daca era absolut necesar ca tezaurul sa fie scos din tara, de fiecare data raspunsul pe care mi l-am dat a fost nu, tezaurul trebuia sa ramana in tara.

Nu cred ca spionii romani si ambasadorul nostru de la Moscova nu stiau despre framantarile din Rusia tarista, despre criza economica provocata de razboiul mondial, mai ales ca primul transport format din 17 vagoane tezaur, nu voi enumera toate categoriile de articole continute, a plecat din Romania in decembrie 1916, cu 2 luni inainte de izbucnirea revoltei sociale ce va duce in martie 1917 la caderea tarului Rusiei si formarea unui guvern provizoriu.

Un tezaur ce nu trebuia pierdut

Revolta sociala, cunoscuta mai tarziu sub numele de Marea Revolutie Socialista din Octombrie, a aparut pe fondul crizei economice in care se afla Rusia in timpul Primului Razboi Mondial precum si a provocarilor agentilor germani. Precizez ca Guvernatorul BNR din acea vreme Ioan G. Bibicescu s-a opus trimiterii tezaurului in Rusia. Daca pentru primul transport accept ideea ca guvernul Romaniei nu era informat despre ce se intampla in Rusia, pentru cel de al doilea transport, chiar numai exista scuze.

Al doilea transport format din 24 de vagoane pline cu tezaur a plecat din Tara in data de 23 iulie 1917, in plina revolta populara, cand institutiile statului rus erau dizolvate, asta este o greseala de neiertat. Riscul asumat de guvern impreuna cu regele este imputabil, cum sa incredintezi un tezaur de asemenea valoare unor derbedei revoltati, care isi impuscau liderii intr-o frenezie.

Tara noastra are munti cu destule pesteri cu carari necunoscute, cu posibilitati uriase de a depozita de 5 ori mai mult decat ce am trimis noi in Rusia. De ce nu s-a luat nu numai in calcul, dar sa fie pus in practica aceasta posibilitate, putea fi mai putin riscanta decat incredintarea averii Tarii unor aventurieri?

Conform datelor existente, ma refer la tezaurul trimis la rusi, Romania la acea ora era o Tara destul de bogata, atunci de ce nu s-a pregatit de razboi?

Primul razboi mondial a inceput in 1914, Romania a ramas neutra, Carol I ca etnic german ar fi vrut sa intre in razboi de partea Germaniei, dar pentru ca o mare parte dintre politicienii romani, printre car si marele Tache Ionescu s-a opus, am ramas o Tara neutra. Doi ani a avut la dispozitie Romania pentru a instrui armata si a se inarma, nu a facut acest lucru.

Desi doi ani nu am participat la confruntarea sangeroasa de pe front, in 1916 cand am intrat in razboi s-a dovedit ca aveam o armata slab pregatita si prost inarmata. Important este faptul ca incepand cu 22 iulie 1917, adica cu o zi inainte de trimiterea celui de al doilea transport in Rusia, armata romana incepe contraofensiva ce va stabiliza frontul pe linia Marasti-Marasesti- Oituz.

Istoria ne-a jucat feste inca odata. Acest articol este scris cu durerea celui care sufera pentru aceasta Tara, poate am fost subiectiv, dar rezultatele au fost dezastruase pentru noi si asta ma doare.

Ionel Carstea

ardeal-sange-aur

Sursa:

[1] carstea-ionel.blogspot.ro
Exit mobile version