Dialog cu Angel Tîlvăr, ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni
Înfrățirea asociațiilor românești, creșterea rolului Consiliului Consultativ Interinstituțional, asigurarea accesului la vot și organizarea Congresului Românilor de Pretutindeni sunt câteva dintre problemele importante aflate în acest an pe agenda Departamentului Românilor de Pretutindeni. Despre acestea, dar și despre alte teme care vor jalona, în 2015, activitatea DRP, ne-a vorbit Angel Tîlvăr, ministrul pentru Românii de Pretutindeni.
Timp Românesc: Ați preluat conducerea Departamentului pentru Românii de Pretutindeni într-un moment în care tensiunile din comunitățile din afara granițelor erau destul de accentuate. Probleme nu sunt doar în diaspora, ci și în comunitățile din jurul granițelor, în comunitățile istorice.
Dorim ca un numar cat mai mare de romani de peste hotare sa-si doreasca sa-si afirme identitatea
Cum evaluați Dvs., la mai puțin de o lună de la preluarea mandatului, starea acestor comunități?
Ministrul Angel Tîlvăr: Așa cum spuneați, avem comunitățile istorice și comunitățile formate datorită mobilității. Pe zona de comunități istorice pornim de la premisa că acestea reprezintă expresia prelungită a identității românești. Sunt diferite, dar sunt legate între ele de dorința de a păstra comunitatea de limbă și de cultură din România. Motiv pentru care, atenția mea, cât și a colegilor mei din Departamentul Românilor de Pretutindeni este să identificăm lucrurile care îi unesc și care ne unesc – și mai puțin lucrurile care îi despart. Credem că acest lucru este benefic pentru păstrarea identității românești. Nu am avut cum să nu observ de-a lungul vremii, ca parlamentar, dar și ca român, pur și simplu, că mulți români care nu se cunoșteau au ajuns să dezvolte legături peste hotare și să deruleze împreună proiecte. Proiectele sunt expresia dorinței noastre de a ajuta comunitățile și cred că este bine că lucrurile stau așa.
(…) Pe de altă parte, ne-am propus să avem dialog, un cuvânt – cheie al activității noastre, cu cât mai multe asociații, cu cât mai mulți oameni, pentru că aceasta este esența muncii noastre. Dorim ca ei să aibă acces la instituții ale statului român, iar noi să avem acces la cât mai multe puncte de vedere, care să ne permită și să le permită, calibrarea activității în așa fel încât rezultatul să fie cel scontat.
Cititi intreg articolul… pe timpromanesc.ro
Sursa:
[1] timpromanesc.ro