Ucraina – “butoiul de pulbere” al americanilor. Oportunitățile ratate ale României

Pentru Rusia, Ucraina nu a fost niciodată un partener de încredere. Ucrainenii au avut întotdeauna un specific național, care i-a diferențiat foarte mult de ruși: spiritul liberal și anarhist, izvorât din tradiția kăzăcimii de la margine de imperiu s-a aflat mereu în contradicție cu tradiția autocratică și colectivismul rusesc.

După căderea URSS, Rusia a fost statul care a preluat integral datoria externă care revenea statului ucrainean, în ciuda acestui fapt ucrainenii au pretins și la drepturile asupra proprietății unionale, în virtutea faptului că au stat la baza fondării Uniunii Sovietice. Ucrainenii au fost fondatorii URSS, dar au evitat dintotdeauna să-și asume responsabilitatea pentru propria politică în cadrul acestei structuri supranaționale, încercând mereu să transfere întreaga vină pentru crimele sovietice pe seama Rusiei. Fiind al doilea stat ca pondere, în URSS, Ucraina și ucrainenii poartă o responsabilitate pentru tot ce s-a întâmplat în perioada sovietică, însă ei au evitat de fiecare dată orice asumare a răspunderii.

Ucraina – “butoiul de pulbere” al americanilor. Oportunitățile ratate ale României

Timp de peste două decenii, ucrainenii au tot șantajat Rusia, profitând de tranzitul de gaze și staționarea flotei maritime ruse în Marea Neagră. Ucraina a pompat sume imense din Moscova, furând pe deasupra cantități de gaze care erau destinate țărilor europene. Ucraina a fost cea care a și provocat două războaie a gazelor, de pe urma cărora au suferit și țările Europene. Rusia a tolerat toate aceste ieșiri, cu o singură condiție: Kievul să nu pună în pericol securitatea energetică și militară a Rusiei, atât.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

Rusia postsovietică nu a avut niciodată tendințe și dorințe expansioniste, din simplul motiv: lipsa resurselor necesare pentru o expansiune masivă. Rusia nu are nevoie de Ucraina, pentru Ucraina este un lux prea mare. Rusia nu are nevoie de țările baltice, pentru că o costă prea mult. Rusia nu are nevoie de România, pentru că nu ar avea capacitatea de a hrăni cei 20 milioane de români. Rusia nu are nevoie de resurse energetice, pentru că are suficiente resurse. Ce vrea Rusia atunci?

Rusia își dorește un singur lucru: oprirea expansiunii americane spre Est. De dragul acestui fapt, ea este gata să plătească orice preț statelor cu care ar putea purta un dialog, state care ar fi conștiente de propriul interes național. Problema este că țările din “cordonul sanitar” sunt lipsite de orice autonomie și orice conștientizare a propriilor interese. Ele nu sunt decât un ansamblu de pioni, care servesc în calitate de câine de pază a intereselor americane, fiind gata în orice clipă să-și sacrifice propria populație, de dragul capriciilor Casei Albe.

Dacă România ar conștientiza la un moment dat oportunitățile care îi oferă noile contexte internaționale, ar alege fără ezitare rolul de negociator în conflictul Est-Vest, dar și rolul de avocat al Federației Ruse în cadrul NATO, exact cum a făcut Turcia în raport cu Iran. O astfel de poziție ar transforma România dintr-o țară la margine de lume, într-o țară de importanță internațională, exact așa cum jucat în perioada lui Ceaușescu diplomația românească în confllictele arabo-israilene sau conflictele sovieto-chineze. E mare păcat că la București nu există politicieni și minți ilustre care ar dori și ar fi capabili să valorifice aceste situații.

Într-adevăr, Federația Rusă este astăzi în poziția Germaniei din perioada interbelică, iar dezbaterile în societatea românească legate de relațiile ruso-române ne amintesc de discuțiile legate de relațiile României interbelice cu Germania. Să ne amintim cum România a încercat să păstreze cu orice preț parteneriatul cu Marea Britanie și Franța, trezindu-se izolată în contextul unei alianței bulgaro-germane, ungaro-germane și sovieto-germane, care a fost urmată cu rapturi teritoriale. Iată că astăzi România ar putea cădea victima unei izolări similiare, din cauza unui discurs impus de tot felul de analiști de serviciu despre „lipsa unei alternative la parteneriatului strategic americano-român”. E o minciună sfruntată, pentru că România are o multitudine de alternative, la care poate apela, dacă mai ține la interesul său național. Dacă România nu va fi un jucător, va fi o jucărie în mâna celor cărora nu le pasă de soarta ei. În cele din urmă, alegerea aparținei elitei politice de la București.

Ucraina nu mai este departe de România. În cele din urmă, statul ucrainean s-a lăsat dus de val și a preferat să se aventureze în postura unui pion american, pentru a dinamita din interior orice proces de apropiere a Rusiei de Uniunea Europeană. Astăzi, Ucraina nu mai există ca stat. Are trei miniștri cetățeni străini, iar în curând va avea și un președinte al Băncii Naționale un străin. O astfel de soartă nu a avut nici chiar cel mai degradat stat african.

Mai nou, Ucraina s-a dezis de statutul de neutralitate și și-a declarat dorința de aderare la NATO, organizație unde nimeni nu o așteaptă. Or fi atât de proști guvernanții ucraineni sau singura lor sarcină este executarea comenzilor de la Washington, prin care trebuie cu orice preț să mențină un focar de instabilitate în Estul Europei.

Mesaj din SUA pentru România – după Războiul din Ucraina: amenințări și oportunități, sursa imagine: pavlicenco.md
Mesaj din SUA pentru România – după Războiul din Ucraina: amenințări și oportunități, sursa imagine: pavlicenco.md

Surse:

[1] octavianracu.wordpress.com via ioncoja.ro

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

În octombrie 1989, la Poiana Brașov hotelurile erau pline de turiști sovietici!

joi ian. 15 , 2015
În atenția domnului Marius Mioc, care a cercetat acest subiect: prezența agenților stăini, sovietici în primul rând, la „revoluția” din decembrie 1989 și a ajuns la concluzia că nu au existat celebrii „turiști sovietici”! 1.Deunăzi, de Sfîntul Ion, m-a sunat un bun prietn, profesorul Mușat Radu Soare, fost coleg de […]
Revolutie 1989 - Cine a tras in noi dupa 22?, sursa foto: wikipedia.org

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News