Site icon Glasul.info

Prof. Dr. Florian Colceag, APEL CATRE NATIUNE: “Fortati societatea civila sa se organizeze, ca sa nu pierim!”

Doamnelor si domnilor,

Natura insasi pare a nu mai suporta abuzurile produse de cei ce exploateaza fara mila resursele planetare. Nu este de mirare ca nici oamenii nu mai accepta minciunile, incompetenta, hotia, dispretul, aroganta, manipularea, exploatarea nemiloasa a muncii pentru cresterea unor conturi personale, indiferenta, jaful, iresponsabilitatea si ticalosia celor carora le-am acordat increderea noastra pentru a conduce si administra structura statala. In loc sa o faca, au devenit stapanii nostri si au condus tara, cu dezinvoltura, spre dezastru economic, ecologic, social si moral.

Prof. Dr. Florian Colceag, APEL CATRE NATIUNE: “Fortati societatea civila sa se organizeze, ca sa nu pierim!”

Fenomenul Piata Universitatii, ce a cuprins intreaga tara, in ciuda gerului si a viscolelor, are radacini in abuzurile la care a fost supusa tara de multa vreme, culminand cu ultimele decenii si mai ales cu ultimii 8 ani. Crizele multiple ce ameninta sa ne copleseasca si sa ne duca la distrugere nu pot fi depasite fara cooperarea tuturor fortelor ce pot reda vitalitatea acestui popor, prin orice fel de mijloace.

STAREA DE SPIRIT GENEREAZA MOTIVATIA IMPLICARII IN EFORTURI MARI PENTRU O CAUZA

Daca avem acum crize ecologice in paralel cu crize sociale, a fost din neglijenta oamenilor ce s-au lasat cumparati la vot cu un pachet de orez sau cu o galeata de plastic, o sapca sau un tricou, fara sa se gandeasca o clipa ca banii aceia aruncati sunt din furt sau inselatorii. A fost vina noastra ca nu am cautat pe cei mai buni care sa ne conduca, ci am lasat hotii sa o faca. Trebuie sa cautam oameni ce dovedesc competenta, responsabilitate, calitate in ceea ce fac, implicare sociala si care sa fie sanatosi moral, mintal, fizic si social, buni profesionisti si oameni ce-si respecta cuvantul dat. Acestia exista si sunt usor de recunoscut, mai ales in perioade de criza: sunt primii care se sacrifica pentru salvarea celorlalti si sar in ajutor asumandu-si riscurile si neprecupetindu-si eforturile, gasind solutiile corecte si punandu-le in aplicare. Sunt oamenii pe care comunitatea ii respecta si-i urmeaza la vremuri de restriste, adica tocmai vremurile pe care le traim.

Neglijenta si indiferenta statului au condus la incapacitatea de reactie adecvata si eficienta la criza. Cei ce ne conduc au pornit de la premiza ca natura nu-i va „trada” tocmai in prag de alegeri si nu-i va pune in situatii dificile. Ca atare, nu au creat rezerve de necesitate ce pot usura perioadele de criza (iar pe cele existente, probabil, le-au „consumat”). Este de mirare ca, desi am avut un an cu recolte de grau neobisnuit de mari, nu avem rezervele necesare de alimente pentru a ajuta oamenii aflati in situatii de risc major, din cauza zapezilor, sau care vor fi in aceasta situatie din cauza viitoarelor inundatii.

Din acelasi motiv pentru care nu s-au pregatit sa ajute natiunea in momente de criza, ci si-au vazut de afacerile proprii pe spatele nostru, aceiasi oameni ce ne conduc nu au dorit sa ajute nici la dezvoltarea economica, prin incurajarea solutiilor inovative si dezvoltarea produselor bazate pe inventica romaneasca, ceea ce ar fi constituit un bun demaraj pe pietele internationale. Banii imprumutati de la bancile straine s-au regasit mai degraba in vilele lor si in conturile lor bancare, decat in locuri de munca si in prezenta pe pietele internationale a produselor noastre. Ne trebuie alti oameni care sa pretuiasca valorile cunoasterii si sa incurajeze punerea in practica a potentialului nostru real dar obstaculat. Uitati-va in jur la cei care s-au ridicat fara sa insele pe nimeni, prin munca lor, aducand modernitatea si inovarea in domeniul lor de activitate. Acesti oameni merita sa fie implicati in conducerea tarii. Acesti oameni exista!

Sunt oameni a caror pregatire profesionala este validata nu de diplome fara valoare, ci de rezultatele lor, de atitudinile lor, de deschiderea mintii si sufletului lor fata de problemele actuale. Si cei care ne conduc sunt ingeniosi, dar numai la furat si la inselat.

Daca aceste competente ar fi fost folosite pentru a gasi solutii la problemele natiunii, am fi fost intr-o alta situatie, in acest moment, evident mai buna. Trebuie sa cautam oamenii morali ce sunt interesati de binele general mai mult decat de binele propriu si sa-i alegem sa ne conduca. Deja partidele au intrat in campanie electorala si au declansat mecanismele manipularii si minciunii. Daca nu am invatat nimic din experienta ultimelor decenii, anii ce vin vor fi si mai grei decat ceea ce traim acum.

Trebuie sa ne regasim demnitatea si curajul existentei, trebuie sa alegem oameni cu demnitate si curaj, implicati si motivati sa rezolve solutiile, care apreciaza si promoveaza oamenii mai priceputi decat ei, in loc sa-i indemne sa emigreze in alte tari.

RECUPERAREA CREIERELOR PLECATE ESTE PARTE A SOLUTIEI DE IESIRE DIN CRIZA

Ca sa reusim sa ne ridicam cu demnitate din starea in care ne aflam, trebuie sa avem IDEALURI, nu doar nevoi personale! Trebuie sa invatam sa cooperam si sa ne ajutam intre noi, sa fim sensibili la problemele celorlalti, sa protejam mediul natural, valorile sociale si cultura noastra creata in secole, sa avem un comportament social de care sa nu ne fie rusine, iar ceea ce cream sa fie de o calitate impecabila. In acest moment, foarte putini dintre noi au aceasta demnitate. Am fost adusi in starea lipsei de demnitate de toate regimurile de dinainte, caci omul demn nu mai poate fi manipulat, indoctrinat, inselat, asa cum se poate face cu cel care stie ca nu reprezinta nimic, pentru nimeni.

Daca statul de pana acum ne-a vrut prosti si fara sperante si idealuri, ca sa ne poata manipula cu putina paine si mult circ, acum a degenerat atat de tare incat ne da doar circ, iar painea a vandut-o cu profit pentru cei care n-au facut-o. Trebuie sa invatam din nou sa cooperam si sa infruntam greul, fara sa cerem de pomana altora, sa ne recladim tara ca dupa razboi. Caci am trecut prin razboiul economic al statului mafiot impotriva cetatenilor pe care ar fi trebuit sa-i reprezinte.

Suntem un popor talentat si capabil sa invete, repede si bine, sa realizeze orice. Insa am fost educati doar sa memoram si nu sa ne manifestam talentul si abilitatile proprii. Sa nu uitam, insa, ca toate dificultatile ne-au ascutit mintea si priceperea, iar la acest moment putem sa ne organizam astfel incat sa invatam unii de la altii cum sa ne descurcam in conditii grele, modernizandu-ne tehnologiile si transmitand mai departe altora ceea ce am invatat.

Nu am reusit pana acum, deoarece am fost educati sa ne vedem doar de interesele proprii, fara sa fim atenti la interesele comunitatii sau la echilibrul mediului natural. Crizele si dezastrele naturale ne invata, iata, sa oferim sprijin inainte de a cere sprijin, sa invatam de la altii si sa-i invatam pe altii ceea ce stim si ne foloseste. Aceste incercari grele ne pot transforma in bine, dezgropand omenia din oameni, spiritul de echipa si colaborarea, sprijinul reciproc si implicarea la greu. Inca exista comunitati care nu au uitat aceste obiceiuri, trebuie sa redescoperim cu totii sa fim umani, mai ales cand nu mai sunt bani. Omenia nu este moneda de schimb, dar ce face omenia nu pot face toti banii din lume.

Multi dintre romanii cu multa expertiza profesionala au emigrat in alte tari. Multi dintre tinerii romani capabili de performante inalte au plecat la studii in strainatate si nu s-au mai intors, din cauza atitudinii autoritatilor. Acesti oameni au trait crizele altor tari si au invatat solutiile pe care le-au folosit si care le-au folosit. Experienta lor este nepretuita pentru cei ramasi in tara. Comunicarea cu ei este totusi dificila, daca nu-i integram in sanul societatii noastre. Recuperarea creierelor plecate este parte a solutiei de iesire din criza.

Atata vreme cat nu promovam pe cei mai capabili dintre noi in fruntea administratiei si a societatilor comerciale, a cercetarii sau a invatamantului universitar, lasam loc clientelismului de partid ce ne-a adus la dezastrul actual. Toate tarile care au stimulat reintoarcerea creierelor si au angajat specialisti de marca internationali, acolo unde nu au mai avut specialisti nationali, sunt in afara crizelor economice; la noi, mafiotismul politic a impiedicat acest lucru. Mediul privat – ce se afla, de asemenea, in dificultate – trebuie sa fie constient ca acest enorm potential uman este o a doua componenta a solutiei de iesire din criza si sa treaca la fapte, atragand creierele si promovandu-le in posturi de decizie.

SA PRETUIM IN LOC SA DISPRETUIM, SA INCLUDEM IN LOC SA EXCLUDEM, SA IUBIM IN LOC SA URAM!

Cu totii trebuie sa schimbam mentalitatile induse de comunism si de perioada post-comunista. Trebuie sa invatam sa apreciem calitatile altora si echilibrul mediului, mai mult decat valorile efemere. Va trebui sa invatam sa pretuim in loc sa dispretuim, sa iubim in loc sa uram, sa includem in loc sa excludem, sa promovam oamenii de valoare, in loc sa-i izolam si sa-i alungam in alte tari. Schimbarea sensului drumului ne poate salva de prapastia la care am ajuns.

Am invatat sa fim criticisti si sa vedem numai defectele, iar defectele s-au inmultit din aceasta cauza. Trebuie sa invatam sa apreciem calitatile oamenilor, potentialul lor, si sa investim eforturi in cultivarea acestora. ONG-urile fac acest lucru de multa vreme, dar dezorganizat. Si aici unirea si organizarea fac puterea.

Inca nu ne cunoastem fortele si potentialul, inca nu exista suficienta incredere in posibilii parteneri, deoarece primul care ne-a inselat asteptarile a fost statul. Primul care ia fara sa dea este tot statul, iar exemplul nostru de pana acum a fost statul. Cum sa ne asteptam de la niste parteneri sa se comporte corect si onorabil, daca statul ne minte, ne inseala, ne fura si ne lasa sa murim de foame, frig si lipsa de speranta?

Va trebui sa dezvoltam structuri in afara statului, iar statul va trebui reformat din radacini, impunand alti oameni potriviti nevoilor actuale in structura de administrare a statului, schimband legislatia prost si abuziv croita si modernizand relatia public-privat pe principiile transparentei decizionale.

Daca pana acum singura experienta valoroasa pe care am avut-o a fost cum sa supravietuim, de acum va trebui sa experimentam cum trebuie sa reusim ce ne-am propus. Emanciparea poporului Roman a inceput si va continua. Progresul constiintelor trezite ale romanilor este cel ce va conduce la progres, la castigarea de experiente si la iesirea din crizele actuale sau viitoare. Fiecare om poate da mai mult si realiza mai mult decat banuieste, atunci cand este motivat sa o faca. Noua, aceasta motivatie ne-o da criza actuala care ne-a adus la limitele supravietuirii.

Fericirea nationala apare atunci cand ai vecini saritori, lideri inteligenti si capabili, respect intre oameni, un mediu sanatos, un invatamant care formeaza oameni de calitate, o societate atenta la detalii si care protejeaza ceea ce este fragil si delicat, un sistem de sanatate eficient si competent, un sistem financiar ce incurajeaza si sprijina economia. Toate acestea sunt legate de modul in care ne organizam intre noi, fara imprumuturi externe. Daca guvernele ne-au amanetat viitorul, nu ne-au putut vinde si sufletele sau constiinta.

Din momentul in care sistemul de educatie a inceput sa vanda diplome in loc sa formeze oameni, iar sistemul de sanatate a inceput sa faca comert cu medicamente in loc sa vindece oameni etc. a inceput sa scada si calitatea serviciilor catre populatie, a sistemelor care si-au pierdut directia si si-au compromis misiunea sociala. Atata vreme cat respectul fata de consumator lipseste, suntem supusi agresiunilor comerciale cu produse ce ne ruineaza sanatatea si ne distrug vitalitatea, constiinta, capacitatea de raspuns si puterea de a infrunta dificultatile.

Toate aceste consecinte sunt la pachet cu imprumuturile internationale ce ne-au indatorat si ne-au amanetat viitorul. Depinde de noi sa ne organizam astfel incat sa ne recuperam potentialele, refuzand si luptand impotriva produselor de orice fel, ce ne duc la distrugere pentru beneficiul unor oameni de afaceri verosi si a unor politicieni corupti.

Promovand calitatea, ne vom castiga si respectul altor popoare. Acest respect a scazut dramatic, datorita improvizatiilor de slaba calitate, a comportamentului aflat la granita infractionalitatii si la lipsa de cuvant si de onoare pe care au demonstrat-o concetateni de-ai nostri de etnii cunoscute, care au facut averi in tarile vestice prin profesiile rusinii.

Numai recastigand respectul nostru si al altora ne vom putea redresa economic si vom putea atrage investitii pentru dezvoltarea economica. Tolerand la nesfarsit infractiunile la orice nivel, de la micul infractor la marele corupt politic sau economic, ne condamnam la subdezvoltare si la un trai in rusine si saracie.

EXPLOATAREA DE LA ROSIA MONTANA A CREAT CATEVA LOCURI DE MUNCA, DAR VA DEGRADA MEDIUL NATURAL PE O SUPRAFATA URIASA. EXPLOATAREA DEPOZITELOR DE SISTURI BITUMINOASE, PENTRU OBTINEREA DE GAZE, SE FACE CU PRETUL DISTRUGERII DEFINITIVE A DEPOZITELOR DE APE SUBTERANE

Ca sa performam in orice directie, este necesar ca produsele noastre sa fie conditionate de respect fata de consumator si fata de mediul natural. Performantele de moment, obtinute prin jefuirea padurilor, vanzarea pamanturilor, poluarea aerului si a apelor prin uzine chimice repuse in functiune, depozitarea deseurilor toxice sau exploatarile depozitelor minerale, cu ajutorul substantelor otravitoare ce distrug mediul natural, conduc la dezastre ale caror consecinte sunt infinit mai costisitoare decat castigurile corupte ale celor ce ne-au vandut viitorul.

Numai unindu-ne fortele vom putea scapa de acest pericol si evita alte pericole, generate de propunerile finantatorilor externi precum FMI, de exploatarea depozitelor de sisturi bituminoase pentru obtinerea de gaze combustibile. Aceasta exploatare se face cu pretul distrugerii definitive a depozitelor de ape subterane de adancime, ce nu se mai pot regenera niciodata, datorita substantelor de mare toxicitate ce trebuie introduse in sisturile bituminoase.

Exploatarea de la Rosia Montana a creat cateva locuri de munca, dar va degrada mediul natural pe o suprafata uriasa, din cauza cianurilor folosite. Lipsa de respect a finantatorilor fata de noi, de mediul nostru natural, de sanatatea populatiei noastre, ne obliga la a deveni caini de paza ai intereselor noastre si de a reactiona la timp pentru a evita dezastrele. Lipsa de respect a noastra fata de semenii nostri ne condamna la inertie si distrugere, prin agresiunile asupra mediului.

Daca vom avea inundatii catastrofale, in curand si mai multi oameni vor ramane fara case. Iar aceasta se va datora si lipsei noastre de reactivitate a la distrugerea salbatica a padurilor din zonele inundabile si la lipsa de responsabilitate organizatorica a administratiei. Indiferenta si prostia sunt foarte costisitoare, iar lipsa de implicare si inertia ne condamna de-a dreptul.

STRATEGIILE DIN SPATELE PERFORMANTELOR TREBUIE SA DEVINA BUNE PRACTICI PENTRU A PUTEA DETERMINA UN IMPACT MAJOR

Suntem tara paradoxala a celor mai multe inventii premiate international si nepuse in productie, a celor mai multi specialisti nefolositi si ignorati, a celor mai multi amatori necalificati si corupti, pusi in posturi de raspundere, a celei mai aberante risipe a banului public sau a fondurilor internationale pe produse inutile, a celor mai bune minti tinere alungate din tara, din cauza lipsei de perspective profesionale de acasa. Tarile ce au reusit pana in prezent sa nu fie cuprinse de criza ci sa aiba o dezvoltare pozitiva atunci cand altii erau in cadere libera au avut grija sa evite aceste tare.

Daca nu invatam de la cei ce au reusit sa se pastreze puternici in vremuri tulburi, nu vom reusi sa gasim raspunsurile tehnice la problemele generatoare de crize. Nu ne mai putem permite o alta epoca proletcultista, cu politruci in locul specialistilor, cu amatori in posturi de decizie – in locul specialistilor, cu hoti in posturile de gestiune a banului public – in locul specialistilor, cu neamurile sau oamenii de casa ai politicienilor in fruntea marilor companii nationale – in locul specialistilor.

Ca sa reusim acest lucru, specialistii trebuie sa se organizeze si sa actioneze pe toate planurile si in toate directiile. Numai asa putem iesi din crizele in care ne-au adancit coruptii, hotii si talharii politici. Sa nu uitam insa ca sunt unii specialisti si in mediile politice sau administrative ce au intrat in sistem ca sa dea posibilitatea continuitatii programelor ce ne-au tinut vii pana la acest moment. Acestia sunt oameni pretiosi si respectati, ca specialisti cunoscatori in profunzime ai problemelor din administratie.

Schimbarea in bine se poate produce, depinde de noi cum vom actiona si cum ne vom organiza. Poate ca vom fi saraci o vreme, dar castigul nostru in demnitate, coeziune, implicare, colaborare ne va crea posibilitatea de a ne schimba pe noi si de a schimba si starea noastra actuala. Daca am intrat deja in criza, va trebui sa o traversam si sa ne luptam cu ea. Dar nu vom putem face asta decat daca vom descoperi ca suntem mai oameni decat am banuit, mai puternici si mai capabili decat ne-au incercat altii sa credem ca suntem.

Având în vedere toate cele semnalate, facem apel la toate organizaţiile neguvernamentale şi la mediul economic să se organizeze astfel încât să putem depăşi perioada următoare, ce se anunţă şi mai plină de probleme, din cauza contextului internaţional şi a crizelor economico-financiare şi de mediu.

Prof. Dr. FLORIAN COLCEAG

Preşedintele Institutului Român pentru Studii şi Cercetări Avansate (IRSCA)

Prof. Dr. Florian Colceag, APEL CĂTRE NAŢIUNE: “Forţaţi societatea civilă să se organizeze, ca să nu pierim!”, sursa imagine: facebook.com/pages/Florian-Colceag
Prof. Dr. Florian Colceag, APEL CĂTRE NAŢIUNE: “Forţaţi societatea civilă să se organizeze, ca să nu pierim!”, sursa imagine: facebook.com/pages/Florian-Colceag

Sursa:

[1] Certitudinea.ro via gandeste.org
Exit mobile version