Site icon Glasul.info

Românii de lângă noi

Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni  a lansat unul dintre proiectele susţinute în anul 2013.Volumul „Românii de lângă noi”, publicat de Editura Corint, prezintă, într-un format cu imagini de colecţie inedite, situaţia comunităţilor istorice de români, evoluţia lor de-a lungul timpului şi modul în care şi-au păstrat obiceiurile, tradiţiile şi identitatea.

Albumul aduce în prim-plan vecinătatea istorică, cu regiunile locuite de români. În România, dar şi în cadrul comunităţilor româneşti din afara graniţelor, se cunosc prea puţine aspecte referitoare la viaţa, continuitatea şi legăturile de limbă şi istorie ale românilor din Albania, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Macedonia, Serbia, Ucraina şi Ungaria cu statul român.

Românii de lângă noi

Spaţiile unde se află comunităţile istorice sunt abordate sintetic, mai ales de la momentul formării statelor naţionale în regiune (final de secol XIX), fenomen ce a presupus o redimensionare a problemei minorităţilor naţionale, cuprinse în cadrul unor noi frontiere. Comunităţile din vecinătate sunt situate în general în mediul rural, fapt ce a crescut ataşamentul lor faţă de reperele consacrate în comunitate: şcoală, biserică, sărbători şi obiceiuri.

Volumul este realizat de patru istorici, recunoscuţi pentru contribuţiile lor ştiinţifice deosebite: Daniel CAIN, Armand GOŞU, Cornel SIGMIREAN şi Annemarie SORESCU-MARINKOVIĆ.

Românii de lângă noi
Românii de lângă noi

Sursa:

[1] dprp.gov.ro
Exit mobile version