Site icon

Analfabetul şi doctorii de azi

Am urmarit in una din serile trecute emisiunea „Sinteza Zilei”, realizata si moderata de Mihai Gadea. Tema emisiunii era ceva despre Nicolae Ceausescu. In acest sens au fost prezentate fotografii in care era aratat Ceausescu in diferite intalniri cu sefi de state din SUA, Olanda, Marea Britanie, Franta.

Comentariul era de genul, cum a putut un analfabet ca Ceausescu sa prosteasca toti acesti conducatori) Am avut un bunic care nu stia carte, dar cuba busteanul in padure folosindu-se de 3,14, fara sa stie ca se numea „pi”, iar calculele le facea mental. Nu invatase carte, pentru ca nu fusese dat la scoala, nu pentru ca era prost.

Analfabetul şi doctorii de azi

Acelasi lucru probabil se intamplase si cu Ceausescu, iar faptul ca nu avea o dictie buna, era o problema din nastere. Pe parcursul vietii s-a luptat cu acest defect de vorbire, imbunatatindu-l mult, fara al eradica. Sigur ca nu avea studii temeinice, ci numai cursuri intensive de lectii politice, facute atat in tara cat si in URSS la Academia Militara Frunze.

Timp de aproape 25 de ani cat a condus Romania a facut si lucruri bune, dar si altele reprobabile. Dupa parerea mea, ca traitor al acelor vremuri, fara sa fac parte din aparatul de partid si de stat, pana in 1980 viata a fost destul de buna.

Mai apoi fara sa fie taiate pensiile, ori salariile ,viata a devenit ceva mai grea din cauza lipsei alimentelor, a scurtariiemisiunilor de televiziue, a intreruperii curentului, a gazelor, intr-un cuvant a unor constrangeri. Totul motivat de nevoia achitarii datoriei externe, care, de altfel s-a si realizat si chiar s-au facut acumulari de valuta in BNR.

Analfabetul şi doctorii de azi
Analfabetul şi doctorii de azi

Dupa 1989, la conducerea Tarii au fost numai oamenii cu staif, cu scoala multa si doctorate in diferite domenii luate prin cele strainataturi. Rezultatul dupa 25 de ani de guvernare cu oamenii culti, este dezastruos, a fost distrusa industria, agricultura, dintr-o tara libera de orice datorie externa am ajuns o tara debitoare, o tara datoare aproximativ 100 de miliarde de euro.
Acesti bani in cea mai mare parte au fost furati de politicieni si camarila lor. Oamenii sufera de foame, de lipsa medicamentelor, toate astea pentru ca nu au bani, nu pentru ca nu ar fi piata aprovizionata.
S-a dovedit ca Ceausescu dupa o viata de munca, nu avea nici un fel de avere personala.
Politicienii nostri dupa 3-4 ani de activitate prin institutiile statului, strang averi uriase pentru ei si copiii lor. In aceste conditii ma intreb, dintre toti acesti conducatori care au fost cu mai multa dragoste de tara, analfabetul care ne-a lasat o Romanie stapana pe destinele ei, ori acesti doctori in stiinte de acum care au vandut tara la bucata?
Nu fac apologia regimului comunist, dar faptul ca N.Ceausescu este criticat ca era analfabet, se transforma intr-o lauda la adresa lui, atata timp cat altii cu doctorate, au dus tara in sapa de lemn.
Romania este precum cetateanul de rand care, cumpara pe caiet, pe datorie, de la magazinul de cartier, iar pentru a-l mai pasui patronul cu datoria, mai da cu matura prin fata magazinului, ori cu mopul prin magazin.
Acel analfabet pe nume N.Ceausescu se batea pe burta cu Nixon, Ford, Carter, regina Olandei, ori a Marii Britanii. Presedintii si primii ministrii de astazi, iau pozitie de drepti si inclina capul in fata unui functionar al ministerului de externe american.
Cand vine V.Nuland, Romania este in sarbatoare, america nu ne-a uitat. Ceausescu a jucat cartea viteazului in 1968, singur s-a asezat impotriva URSS, a fost un act de maretie politica, atunci a castigat occidentul de partea lui. Din pacate in ultimii ani nu am avut sefi de stat cu viziune politica internationala, cel putin ultimul Presedinte nu a avut nimic din diplomatia acelui mare Analfabet.

Ionel Carstea

Sursa:

[1] carstea-ionel.blogspot.ro
Exit mobile version