E cazul să ne luăm un pic privirea de la ceea ce se întâmplă pe scena politică și să ne amintim că mâine, 24 ianuarie, e data când Moldova și Valahia au sfidat imperiile vecine și au pus piatra de temelie a unei case comune: Principatele Unite – România.
Nu putem să spunem că ideea unirii a fost îmbrățișată unanim, propaganda rusă era destul de eficientă și pe atunci, dar a fost un act legitim, democratic pentru acele vremuri, exprimând voința majorității românilor, moldoveni și munteni (valahi). Românii se pot mândri, spre deosebire de multe alte popoare, inclusiv rușii, că s-au unit pașnic, că unele nemulțumiri au vizat consecințele, nu actul unirii în sine. Acest fapt demonstrează gradul de conștientizare a „frăției”, a unității de limbă și cultură, de neam.
Nicolae Negru: Moldova este România
Rusia, pe care românofobii noștri o venerează ca model universal, s-a constituit, după cum constată istoricii ruși, în procesul unui „permanent război civil” declanșat de cnezatul Moscovei împotriva celorlalte cnezate rusești. Moldova și Valahia s-au unit prin decizii ale divanurilor, convocate în acest scop. Cei care repetă acum că Moldova este mai veche decât România spun, în cel mai bun caz, o banalitate: Moldova este România și nu poate fi mai veche decât ea însăși.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.
Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Interviu cu Petrişor Gabriel Peiu, expert economic la Fundaţia Universitară a Mării Negre Subiectul revenirii Basarabiei la România rămâne sperietoarea nr. 1 pentru cercuri politice de la Chişinău, Moscova, ba chiar şi de la Kiev şi Bucureşti. În acelaşi timp, el constituie piatra unghiulară pentru detensionarea geopolitică din această zonă, […]