Chiar daca Romania nu are o Armata competenta sa isi apere Granitele Tarii mai mult de 8 ore in fata Marilor Inamici ca Rusia, Vinde Produse Militare, Statelor Unite si Zonelor de Conflict din Orientul Mijlociu!, sursa: www.Rstiri.ro
Urmatoarele Informatii Prezentate sunt extrase dintr-un Raport al Ministerului Afecerilor Externe, Departamentul pentru Control al Exprotului (ANCEX).
România a vândut, în primele șase luni ale anului, arme și produse militare în valoare de peste 43 de milioane de euro, cei mai importanți clienți fiind țările din Orientul Mijlociu (11,5 milioane), SUA (10,5 milioane), Georgia (1,8 milioane), potrivit unui raport al ANCEX, citat de NewsIn.
Dotarea armatei e praf! Dar vindem arme strainilor!
În conformitate cu obligațiile anuale, Autoritatea Națională de Control al Exporturilor (ANCEX) a prezentat Uniunii Europene un raport privind exporturile României de arme și muniție pentru primul trimestru al anului 2009.
Astfel, conform datelor oferite Uniunii Europene, este clar că firmele românești au vandut, pentru primul trimestru, arme și muniție în valoare de 18889973 de euro, în timp ce în al doilea trimestru valoarea exporturilor a fost de 24,263,431 euro.
Astfel, potrivit documentelor ANCEX, România a oferit, în aceeași perioadă, 268 de licențe de export pentru arme și muniție în valoare de 95.86 milioane de euro.
Licențele se acordă pentru o sumă maximă de unde exporturile ar trebui să se potrivească și exportatorii trebuie să confirme.
Raportul Ministerului Afacerilor Externe (ANCEX) nu contine date privind firmele care au facut aceste exporturi sau ale producătorilor.
În același timp, în perioada menționată mai sus nu este mentionat nici un contract refuzat pentru o licență de export.
Astfel, conform Departamentului de Control al Exporturilor (ANCEX), Romania a Livrat Armament Tarilor din Orientul Mijlociu:
– Israel, Egipt, Irak, Emiratele Arabe Unite, Iordania și Oman, precum și Statele Unite ale Americii, Afganistan, Pakistan și India .
Din Europa, cele mai importante contracte încheiate de România sunt cele cu Georgia, în timp ce de pe Continentul African are ca principale destinatii Burkina Faso, Gabon și Etiopia.
SUA au cumpărat zeci de mii de diferite arme din România În prima parte a anului, astfel ca SUA si-a intensificat relatiile comerciale cu noi, in ceea ce priveste Comertul de Armament.
Astfel Statele Unite, au cumparat de la noi Armament si Munitie de Razboi in valoare de 10.5 milioane de euro.
În același timp, raportul ANCEX arată că România a oferit în trimestrul intai, 46 licențe de export pentru Statele Unite in valoare de peste 20 de milioane de euro.
Astfel, armata americană a cumpărat din România 35211 mitraliere, 26.000 de puști de asalt, puști de vânătoare 3801, 7 carabine, 10 mitraliere ușoare, precum și accesorii pentru arme submanchine, lansatoare de grenade etc.
Israel, Irak și Emiratele Arabe Unite au semnat, pe primul semestru al anului 2009 contracte în valoare de 4,6 milioane de euro cu firme romanesti care au primit 47 de licențe de export în valoare de aproximativ 13 milioane de euro.
Produsele militare cele mai căutate de către israelieni au fost: accesorii pentru arme de calibru mic, componente pentru rachete aer-aer, componente pentru vehicule militare de teren, piese electronice pentru programatori automate de date, echipamente pentru crearea de imagine, cabluri electrice cu conectori.
În același timp, România a vândut containere pentru lansatoare de rachete, echipamente de viziune de noapte sau echipamente pentru producerea de software simulator.
În Irak, în prima parte a anului, România nu a mai vandut produse militare, dar a primit o licență de export in valoare de 12.587.811 de euro pentru mașini militare cu macara și platformă.
Alte Tari din orientul Mijlociu, si-au manifestat interesul de a semna contracte de import de armament din romania, si anume:
Emiratele Arabe Unite, Oman, Iordania și Egiptul.
În conformitate cu raportul ANCEX, Emiratele Arabe au cumparat piese de schimb pentru elicoptere militare în valoare de peste 5,1 milioane de euro.
In Oman au fost vandute instalații și echipamente pentru aeronave militare în valoare de 1,8 milioane de euro, în timp ce Egiptul a cumparat agregate de motoare pentru avioane militare de luptă în valoare de 500.000 de euro.
Iordania a Semnat Contracte cu Romania in valoare de 421,068 euro pentru produse anti-tanc și Oman, un alt contract de 53234 de euro pentru piese de Elicoptere Militare.
România vinde arme în Afganistan și Pakistan!
Așa cum războiul din Afganistan este în curs de desfășurare, companiile românești de arme a vandut, în prima parte a anului, arme și muniție în această țară în valoare de 5,5 milioane de euro.
Raportul ANCEX a arătat că România a oferit 13 de licențe în valoare de 8 milioane de euro.
Astfel ca , Afganii au cumparat puști mitralieră (15.800 de bucăți), precum și muniție pentru arme de calibru mic, muniție normală și puști sau piese de schimb pentru elicopterele militare de transport.
În același timp, în Pakistan, s-au vândut produse militare în valoare de 600.000 de euro, fiind piese de schimb pentru elicoptere militare.
Potrivit statisticilor ANCEX, alte Destinații pentru Armamentul Romanesc Exportat au fost:
India – o licență de export pentru primul trimestru în valoare de 11614622 de euro pentru a îmbunătăți un motor pentru avion militar de luptă.
Viet-nam – o licență de 3035126 de euro pentru un avion militar de antrenament și piese de schimb (10 bucăți)
Coreea de Sud a cumpărat produse în valoare de 57930 euro – anti-tank-aruncătoare de grenade (2 bucati).
Georgia care în 2008 a fost în război, a cumpărat arme în 2009, din România in valoare de 1,8 milioane de euro pentru munitie.
Companiile românești a obținut patru licențe de export în Georgia în valoare de peste 8 milioane de euro pentru:
Aruncătoare de grenade cu accesorii (677 bucati) si Muniție pentru Arme de calibru mic.
În timpul conflictului dintre Georgia și Rusia, în august 2008, mass-media rusă controlata de regimul comunist a criticat faptul că România a oferit Georgiei Arme, iar autoritățile române au arătat că exporturile au fost legale, Georgia nefiind o țară sub embargo.
Acum, după un an de la conflict, Rusia a acuzat Statele Unite și Ucraina pentru furnizarea de arme către Georgia care se pregătește pentru un nou conflict.
Rusia nu are informații care sa indice faptul ca România a furnizat arme Georgiei,a spus Ambasadorul Rusiei din România, Alexander Churilin.
În același timp, raportul ANCEX arată că România a vândut produse militare de 582.035 euro in Azerbaidjan, țară care a avut un conflict deschis cu Armenia.
Cele Asers si-au arătat interesul lor de a cumpăra puști din Romania, lunete, aruncătoare de grenade, lansatoare in valoare de 722051 de euro, precum și echipamente pentru componente mecanice in valoare de 358018 euro cu licențe de export.
În țările din Uniunea Europeană, România a vândut arme și muniție în valoare de 3,5 milioane de euro.
Cel mai important client a fost Marea Britanie, care a cheltuit 1.475.037 euro pentru puști (34), puști (100), mitraliere (100) lunete, parașute, accesorii pentru parașute, componente pentru aeronave maritime, accesorii pentru puști de vânătoare si parașute pentru aeronave militare.
Alți clienți importanți pentru România din Uniunea Europeana au fost:
Belgia (aproape 799.000 de euro)
Olanda (769,498 euro)
Croatia (aproape 375.000 euro)
Italia (337.000 euro).
In Africa exporturile românești au fost direcționate către cinci țări, valoarea lor fiind de 2 milioane de euro.
Astfel, Gabon a primit o licenta în valoare de 1060231 de euro pentru un elicopter militar și Burkina Faso si Munitie pentru Aruncătoare de Rachete in valoare de aproape 700.000 de euro, în timp ce in Etiopia, Africa de Sud sau Mauritania au fost exportate produse militare in valoare de aproape 50.000 de euro.
Sursa:
[1] www.Rstiri.ro