In Panonia in sec X inca se mai vorbea o limba romanica

ORIGINEA ŞI EVOLUŢIA LIMBII ROMÂNE

1. DEFINIŢIA LIMBII ROMÂNE

Limba română este limba latină vorbită neîntrerupt timp de două mii de ani în nordul şi în sudul Dunării, într-un mediu oriental (trac, grec, slav, turc)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

“Limba română este limba latină vobită în mod neîntrerupt în partea orientală a Imperiului roman cuprinzând provinciile dunărene (Dacia, Panonia, Dardania, Moesia inferioară şi superioară) din momentul pătrunderii limbii latine în aceste provincii şi până în zilele noastre”
Al. Rosetti, Istoria limbii române, EDP, 1977, pg 77

Limba română comună

între secolele al VI-lea şi al IX-lea este perioada limbii române comune
– limba română comună se vorbeşte la nordul şi la sudul Dunării, pe teritoriul fostelor provincii romane: Dacia, Moesia, Iliria, Panonia, Dardania
– în această perioadă se separă grupul etnic al aromânilor, care coboară treptat spre sud, sub presiunea grupurilor slave şi maghiare din podişul Panoniei.
– tot în această perioadă limba română îşi defineşte trăsăturile care o disting de celelalte limbi romanice

Imagine unei fete tinere de origine romanica din Panonia, din perioada secoului al VI-lea, purtand ornamente specifice culturii Keszthely
Imagine unei fete tinere de origine romanica din Panonia, din perioada secoului al VI-lea, purtand ornamente specifice culturii Keszthely

După ce avarii au fost învinși de catre regele Carol (Charlemagne) și au dispărut la începutul secolului al 9-lea, de meșterii/artizanii de origine romanica ce sunt cunoscuti ca apartinand “culturii Keszthely” nu a mai fost nevoie și foarte repede au fost asimilati: limba lor, latina panonică , a dispărut în curând cu  tot cu ei în secolul al 10-lea.

Pe malul vestic al lacului Pelso (acum numit lacul Balaton), s-a format candva o societate de mestesugari / artizani foarte priceputi, numita cultura Keszthely, arheologii maghiari descoperind peste 6000 de morminte in care s-au gasit obiecte diverse de artizanat, inclusiv bijuterii sau alte obiecte din aur.

Despre cultura Keszthely se ştie că principalii creatori ai acesteia au fost romanicii şi mai apoi germanii târzii.

Insasi numele acestei culturi, Keszthely, este derivat din acea limba romanica si inseamna “castel”. Unul dintre centrele urbane ale culturii Keszthely este fostul oras roman Gorsium – Herculia ( acum este numit orasul Tác din Ungaria).

Lingvistii Alexandru Madgearu in lucrarea sa “Românii în opera Notarului Anonym”  si Julius Pokorny in lucrarea sa Indogermanisches etymologisches Wörterbuch sugereaza faptul ca acest cuvant pronuntat “kestei” (asa cum se pronunta in limba maghiara Keszthely) este similar cu cel din dialectul istro-venetian caestei”, insemnand castel si fiind unul dintre putinele cuvinte de origine romanica ce a supravietuit din asa numita latina panonica.

Iata deci ca se confirma ca ungurii sunt de fapt nu doar venetici in Europa ci si o natiune inca foarte tanara de pe harta Europei. Daca in secolul X in Panonia inca se mai vorbea o limba de origine romanica/latina si dupa toate datele istoricilor si lingvistilor se dovedeste ca acea limba era asemanatoare sau chiar identica cu limba vorbita atat in Dacia, Dardania, cat si in Moesia inferioară şi superioară, cum pot sa pretinda cu nesimtire astazi ungurii atatea teritorii de la vecinii lor cand putem constata ca ei de fapt nu-si merita nici macar teritoriul actual?

Ce ne spune noua acest lucru? Ne spune de fapt ca stramosii ungurilor nu au pierdut timpul si au trecut rapid la asimilarea fortata a popoarelor din jurul lor, incepand mai intai cu cei pe care i-au intalnit in Panonia si continuand apoi cu agresivitate maghiarizarea, practic inspre toti vecinii lor. Aceasta maghiarizare fortata continua din pacate si astazi fiind o adevarata plaga pentru Europa Centrala si de Est.

In Panonia in sec X inca se mai vorbea o limba romanica
In Panonia in sec X inca se mai vorbea o limba romanica

Glasul.info

Note:

[1] genovevabutnaru.wordpress.com

[2] Magdearu, Alexandru. Românii în opera Notarului Anonym. Centrul de Studii Transilvane, Bibliotheca Rerum Transsylvaniae, XXVII. Cluj-Napoca 2001

[3] en.wikipedia.org/wiki/Pannonian_Romance

[4] /en.wikipedia.org/wiki/Keszthely_culture

[tp_product id=”194133501″ feed=”396″]

 

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

SISTEMUL COLONIAL

vin feb. 13 , 2015
FRANŢA Putere colonială care a controlat, la un moment dat, aproape 13.000.000 kilometri pătrați, aproximativ 9 la sută din întreaga suprafață a uscatului mondial. Un număr impresionant de țări au fost ocupate cu forța de către francezi. Prosperitatea Franței se bazează într-o bună măsură și pe crimele și jaful din fostele țări coloniale. Iată câteva […]
SISTEMUL COLONIAL

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News