Pe 13 februarie 1903 se năştea savantul George Manu, doctor în fizică al Universităţii din Paris şi colaborator al celebrului Laborator Curie tot din Capitala Franţei, un mucenic al Aiudului, de unde a trecut la Domnul la vârsta de 54 de ani (în anul 1961).
Gheorghe Manu (alternativ George Manu sau Georges Mano; n. 13 februarie 1903, București – d. 12 aprilie 1961, Aiud) a fost un fizician român și o figură deosebită în mișcarea națională de rezistență de după al Doilea Război Mondial.
Se trăgea, conform tradiției, dintr-o veche familie genoveză, pe nume Manno (pe blazonul familiei figurează o mână ieșind din apă), stabilită la Constantinopol înainte de cucerirea otomană. Urmașii strămoșului Mihail Manu, sosit în Țara Românească în prima jumătate a secolului 18, s-au înrudit prin alianță cu familii boierești și domnitoare din partea locului, împământenindu-se; așa se face că în ascendența lui Gheorghe Manu se regăsesc numele domnitorilor Șerban Cantacuzino și Constantin Brâncoveanu.
Fostul deţinut politic Nicolae Goga îşi aminteşte că, înaintea morţii, George Manu i-a spus:
”Să le spui tuturor că nu am făcut nici cel mai mic compromis. Să ne vedem dincolo!”.
Cine are urechi de auzit, să audă! La temelia unei biserici stă o jertfă, nu compromisul.
„Poporul roman are o solidaritate nationala si o capacitate de rezistenta exceptional de mare. Era deci de prevazut ca rezistenta sa la invazia ruseasca sa fi fost la fel de unanima cu toate ca a fost condusa prin metode pasive de solidaritate, de complicitate generala si de sabotaj putin vizibil pentru straini.“ – George Manu
Surse:
[1] Mihai Tirnoveanu[2] ro.wikipedia.org