libris.ro

Neo-stalinismul reinviat in Crimeea

Neo-stalinismul reinviat in Crimeea

Furie și proteste impotriva monumentului lui Stalin de la Ialta

Pe data de 5 februarie un monument dedicat celor trei lideri mondiali, printre care si dictatorul sovietic Iosif Stalin, a fost prezentat la Ialta, la 10 ani după opoziția publică a tătarilor din Crimeea și ucrainenilor impotriva unor asemenea planuri.

Sub ocupație rusă, autoritățile au mers pur și simplu mai departe și au ridicat monumentul intitulat „Cei Trei Mari” și care il reprezintă pe Stalin impreuna cu președintele american Franklin Roosevelt și premierul britanic Winston Churchill.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


Neo-stalinismul reinviat in Crimeea

Dezvelirea monumentului a facut parte din ceremoniile pregatite pentru a marca șaptezeci de ani de la Conferința de la Yalta care a avut loc la Palatul Livadia intre 4 si 11 februarie 1945.

Mișcarea Națională a tătarilor din Crimeea a numit decizia de a ridica monumentul „o indicație clară a renașterii neo-stalinismului și a revenirii la vremurile de teroare și a represaliilor extrajudiciare.”

Într-o scrisoare adresată președintelui rus Vladimir Putin, șefilor celor două Camere ale Parlamentului și Procurorului General rus, membrii Mișcării Naționale a tătarilor  au scris că astfel de decizii nechibzuite pot doar aprofunda  dezbinarea în Crimeea. Ei au facut apel catre conducerea Rusiei, spunand ca daca într-adevăr aceasta condamna crimele regimului lui Stalin împotriva a popoare întregi  trebuie si sa respinga clar „această decizie imorala a autorităților din Crimeea”.

Mejlis, asa cum este numita Adunarea  Reprezentantiva a poporului tătar din Crimeea, este la fel de îngrozita. Abduraman Egiz a declarat agenției de știri QHA că atitudinea tătarilor din Crimeea a lui Stalin este bine-cunoscuta.

„Dacă vor ridica monumentul, acest lucru va fi o demonstrație deschisa a atitudinii lor față de memoria Crimeei și a poporului nostru. Autoritățile trebuie să înțeleagă că ei poartă o responsabilitate directă pentru consecințele ridicarea acest monument. Acest lucru este un sacrilegiu „.

Iosif Stalin a ordonat deportarea in anul 1944 a întregului popor tătar din Crimeea, din patria lor,  și este ușor de înțeles de ce decizia de a ridica un monument pentru el este văzuta ca pe un afront profund.

Stalin a fost, de asemenea, în mare măsură responsabil si de Holodomor sau Foametea creata artificial de 1932-1933; pentru teroarea și pentru dezvoltarea lagărelor de tip Gulag sau lagărelor de muncă.

Scuza că monumentul este pur și simplu pentru a marca un eveniment istoric este neconvingătoare din două motive. Nu există monumente comemorative pentru Adolf Hitler, și chiar pana si în Rusia, planurile anterioare de a ridica un monument lui Stalin în Volgograd [unde a avut loc bătălia de la Stalingrad, la începutul anului 1943] nu a câștigat suficient sprijin din partea opiniei publice.

Acordul de la Yalta în sine rămâne un document extrem de controvesat care a stârnit întotdeauna emoție puternică. Polonia consideră că acordul a modificat artificial si samavolnic granitele sale, iar pentru sute de mii de ucraineni, ruși și alte minoritati din URSS, documentul scris a insemnat o mare tragedie.

Conform acordulului toți cei care au fost cetățeni ai URSS sau din Iugoslavia erau „repatriați”, indiferent de dorințele lor personale. Există rapoarte conform carora au fost oameni care s-au sinucis, mai degrabă decât să fie returnati catre Uniunea Sovietică, și mulți, care de fapt, au fost împușcați atunci când au sosit. Mult mai tarziu ofițerii britanici au povestit cum sovieticii au folosit muzica la un nivel sonor foarte mare  pentru a acoperi sunetul produs prin împușcarea foștilor cetățeni sovietici adusi înapoi împotriva voințeilor.

Întorcandu-ne inapoi în luna iunie 2014, au existat rapoarte conform carora un portret mare al lui Stalin a apărut în apropierea memorialului soldaților din cel de-al doilea Război Mondial în Simferopol. Acest lucru părea temporizat pentru a coincide cu aniversarea a invaziei germane naziste din URSS la 22 iunie 1941. Au fost două standuri in apropierea memorialului, cu postere din 1940 pentru glorificarea dictatorului, a carui incompetență militara, precum și uciderea din timpul terorii a aproximativ o treime din conducerea militară, a cauzat milioane de morți.

O expoziție de glorificare a lui Stalin a fost adusa la Simferopol de către un grup rus în decembrie 2012 și prompt a fost distrusa de un grup al tătarilor din Crimeea, condus de membri ai Mejlis. Organizatorii expoziției au afirmat că au vrut doar sa expuna „o imagine obiectivă a unei figuri istorice și un lider al unei mari țări”.

Asta a fost în general linia trasata de către președintele rus Vladimir Putin începand din 2007, cand a inceput sa solicite o „abordare mai pozitivă” a predarii istoriei.

Sub fostul ofițer KGB Putin, cel care a numit prăbușirea Uniunii Sovietice cea mai mare catastrofă a secolului XX, in Federatia Rusa, versurile vechi ale imnului sovietic sunt reintroduse.

Neo-stalinismul reinviat in Crimeea, foto: khpg.org
Neo-stalinismul reinviat in Crimeea, foto: khpg.org

Sursa:

[1] khpg.org

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info