Fiind un mic oraș de provincie, Chișinaul rareori a fost subiectul filmelor vechi romanești. S-a intamplat totuși sa fie filmate evenimentele asociate cu vizitele demnitarilor. Unul dintre aceste momente il reprezinta vizita regelui Carol din anul 1925. In luna martie a acelui an, a fost un eveniment dedicat aniversarii Unirii Basarabiei cu Romania, astfel incat a sosit la Chișinau prințul moștenitor Carol (și viitorul rege) al Romaniei. Aceasta vizita a fost imortalizata pe pelicula de film, astfel incat sa putem vedea orașul și locuitorii sai la momentul respectiv.
Imagini inedite din Chișinău din anul 1925
Prințul a fost întâmpinat solemn la stația de cale ferată de la Chișinău (VIDEO):
Ieșind din Catedrala de pe strada centrala a Chișinaului, prințul Carol a asistat și el la parada.In josul strazii au defilat elevii de la liceele din oraș, cercetașii, soldații și reprezentanții județelor din Basarabia. Secvențele excelente de film ne arata locuitorii din Basarabia acelor ani. (VIDEO)
Dupa parada organizata in cinstea prințului moștenitor la stadionul numit pe atunci dupa Regele Ferdinand I (stadionul curent “Dinamo”) a fost organizata o recepție de gala. La marginea terenului de sport pentru a seta tabelul au fost invitați prințul și personalitați proeminente ale Basarabiei. Oameni simpli au vizionat din tribune cum s-a desfașurat ospațul. Prințul Carol a ținut un discurs, pe care din picate nu-l putem auzi pentru ca filmarea a avut loc fara a se inregistra a sunetul. (VIDEO)
Dupa Chișinau prințul moștenitor a mers și la Bender. Acolo s-a intalnit de asemenea cu rezidenții orașului. Carol a vizitat Cetatea Bender și a examinat malul opus al Nistrului: (VIDEO)
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.
Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Un documentar injurios la adresa românilor aflați în Marea Britanie, al cărui sumar a fost difuzat de postul de televiziune Channel 4, post deținut de statul britanic, a stârnit deja protestele concetățenilor noștri, fiind un afront grav adus imaginii noastre în lume. Am luat la cunoștință scrisoarea de protest transmisă […]