Site icon Glasul.info

Genocidul bucovinenilor de la Lunca, Fantana Alba, de la inchisoarea din Cernauti, crimele, teroarea și deportarile bucovinenilor si basarabenilor comise de bolsevicii rusi trebuie cunoscute

“Marturisirile unor refugiați și deportați romani din RSS Moldova (Basarabia), Bucovina de Nord și Ținutul Herța” a vazut lumina tiparului la Editura „Enesis” – Baia Mare (2012), autor Ioan Batea. Dupa cum marturisește autorul „Lumea de astazi precum și cea viitoare, trebuie sa știe ca imperiul lui Ștefan cel Sfant a fost inmormantat prima data la nașterea Austro-Ungariei, iar a doua oara la Paris in 1920 și a treia oara tot la Paris in 1947. Hitler s-a sinucis in 1945, iar Stalin a murit in 1953, iar a doua oara in 1991. Numai Hristos a inviat și tot el a inviat pe cațiva credincioși. Pe tirani nu-i așteapta decat iadul”.

Genocidul bucovinenilor de la Lunca, Fântâna Albă, de la închisoarea din Cernăuți, crimele, teroarea și deportările bucovinenilor și basarabenilor comise de bolșevicii ruși  trebuie cunoscute

Genocidul bucovinenilor de la Lunca, Fantana Alba, de la inchisoarea din Cernauți, crimele, teroarea și deportarile bucovinenilor și basarabenilor comise de bolșevicii ruși in iunie 1940, aprilie 1945, 1949 și 1951, trebuie cunoscute. Numai așa se pot preveni astfel de fapte in viitor.

Cartea cuprinde 453 pagini, imparțita in trei parți. Prima parte – Basarabia, cuprinde 7 capitole. Dintre care reținem materialele „Schimbarea la fața a Basarabiei in 1917-1918”, „Unirea Republicii Democratice Moldovenești (Basarabia) cu Romania”, „Unele marturisiri ale autorului Ioan Batea despre politica hortisto-fascista și comunista”, „Amintiri dureroase ale unor refugiați basarabeni”, „Asociațiile culturale ProBasarabia și Bucovina” etc.

Partea a doua – Bucovina, cuprinde 8 capitole. Dintre care reținem „Cateva date privind istoria Bucovinei”, „Victimele totalitarismului”, „Destinul unui ostaș” (din marturisirile d-lui T. Manzatu din Horbova), „Un cantec adus din locuri de suferința”, „Diversioniști, spioni și teroriști de la coarnele plugului”, „Randuri din scrisori” – ani de grele incercari in stepa cazaha, „Limba romana vorbita in Bucovina de Nord, Ucraina”.

Partea a treia a carții e dedicata Ținutului Herța. Autorul descrie, ca „Ținutul Herța și, mai bine zis, „cazul Herța” ma aduce in istorie și ma face sa ma gandesc la cateva curente politico-economice, care au avut loc in ultimele trei secole ale existenței noastre europene”.

Reținem la acest capitol materialele „Martori oculari prin suferințe”, „Articole din presa herțana” (autori Vasile Bacu, Viorel Ghiba, Dumitru Ghivireac), „Macelul de la Lunca”, „Martirajul romanesc” etc.

Menționam faptul, ca aceasta carte „Marturisirile unor refugiați și deportați romani din RSS Moldova (Basarabia), Bucovina de Nord și Ținutul Herța”, cuprinde zeci de materiale și fotografii despre calvarul romanilor noștri.

Autorul, pe parcursul anilor, a cules marturisiri ale deportaților din Basarabia, Bucovina și Ținutul Herța. E o carte binevenita pentru noi, romanii din Herța, dar si pentru acei care nu sunt indiferenti de tristele pagini din istoria poporului nostru.

Viorel GHIBA

Genocidul bucovinenilor de la Lunca, Fântâna Albă, de la închisoarea din Cernăuți, crimele, teroarea și deportările bucovinenilor și basarabenilor comise de bolșevicii ruși trebuie cunoscute
Genocidul bucovinenilor de la Lunca, Fântâna Albă, de la închisoarea din Cernăuți, crimele, teroarea și deportările bucovinenilor și basarabenilor comise de bolșevicii ruși trebuie cunoscute

Sursa: [1] gazetadeherta.at.ua

Exit mobile version