Proiectul de lege care prevede modificarea Codului Penal pentru a le permite functionarilor publici sa isi angajeze rudele fara sa fie sanctionati pentru conflict de interese a fost adoptat tacit de Senat si a ajuns la Camera Deputatilor.
Adoptat in data de 25 martie, proiectul a primit aviz negativ atat de la Ministerul Justitiei, cat si de la Comisia Juridica a Senatului, scrie stiripesurse.ro.
Legea care ii scapa pe parlamentarii care isi angajeaza rudele, adoptata tacit de Senat
In ultimele luni mai multi senatori si deputati au fost sanctionati cu amenda sau cateva luni de inchisoare cu suspendare pentru ca si-au angajat, sotiile, fiii sau fiicele.
Inca un deputat condamnat la inchisoare pentru conflict de interese
Doi deputati, condamnati definitiv pentru conflict de interese
Un deputat PSD, condamnat pentru conflict de interese
Deputati PSD condamnati – cat trebuie sa plateasca pentru ca si-au angajat fiii
In prezent, art. 301 din Codul Penal prevede urmatoarele:
” (1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative”.
Noul proiect de lege, adoptat tacit de Senat, prevede ca:
” (2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii:
– emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative
– ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta
– exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea catre subalterni a drepturilor legale ale acestora”.
Deputatul PSD Anghel Stanciu, trimis in judecata in noiembrie 2013 pentru conflict de interese, fiind acuzat ca si-a angajat fiul si nora la biroul sau parlamentar din Iasi, a fost condamnat la sase luni de inchisoare cu suspendare de instanta suprema.
Magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) l-au condamnat, luni seara, pe deputatul Anghel Stanciu la sase luni de inchisoare cu suspendare, insa decizia nu este definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de zece zile de la comunicare.
De asemenea, el a fost obligat la plata a 3.000 de lei, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat, si 50 de lei, onorariul partial pentru aparatorul din oficiu.
“In baza art. 81 din Codul penal anterior dispune suspendarea conditionata a executarii pedepsei de sase luni inchisoare pe durata unui termen de incercare de doi ani si sase luni stabilit in conformitate cu dispozitiile art. 82 din Codul penal anterior”, se precizeaza in minuta instantei supreme.
Anghel Stanciu este si presedintele Senatului Universitatii Tehnice “Gheorghe Asachi” din Iasi.
In noiembrie 2013, deputatul PSD de Iasi Anghel Stanciu a fost trimis in judecata pentru conflict de interese, fiind acuzat ca si-a angajat fiul si nora la biroul sau parlamentar din Iasi, acestia obtinand astfel venituri de peste 65.000 de lei.
Procurorii aratau, in actul de sesizare a instantei, ca deputatul Anghel Stanciu a incheiat cu fiul sau doua contracte civile prin care acesta a fost angajat, in perioada 2007-2011, la biroul sau parlamentar. Fiul lui Stanciu a obtinut, in baza celor doua contracte, venituri de 38.945 de lei.
Totodata, Anghel Stanciu a angajat-o pe nora sa, in perioada 2008-2011, in baza unui contract civil, la biroul lui parlamentar, aceasta obtinand astfel venituri de 26.934 de lei, precizau procurorii.
In decembrie 2011, Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a fost sesizat de Agentia Nationala de Integritate sa faca cercetari in cazul deputatului Anghel Stanciu, dupa ce a constatat ca acesta si-a angajat fiul si nora la biroul sau parlamentar din Iasi.
Potrivit Codului Penal, “conflictul de interese consta in indeplinirea, in exercitiul atributiilor de serviciu, a unui act ori participarea la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, sotul sau, o ruda ori un afin pana la gradul II inclusiv”