M.O.V. ( Miscarea Oamenilor Visatori ) ii cheama miercuri, 29 aprilie, intre orele 18 si 20, la Fantana de la Universitate, pe cei care il cunosc si cei care acum il descopera pe Radu Gyr, poetul care a fost condamnat la moarte pentru o poezie – “Ridica-te, Gheorghe, Ridica-te, Ioane!” – , care si astazi isi pastrează actualitatea.
„La 40 de ani de la trecerea sa in eternitate, oricare dintre noi va avea ocazia sa retraiasca cu puterea imaginatiei felul in care Radu Gyr a privit cerul prin patratul unei ferestre cu zabrele, va putea sa se apuce cu mainile de gratii si sa recite tare, curajos, din suflet, una dintre poeziile sale, la alegere”, spun cei de la M.O.V, dupa cum transmite ActiveNews.
Radu Gyr, poetul inchisorilor, omagiat in Piata Universitatii la 40 de ani de la moartea sa
[tp_product id=”193978909″ feed=”158″]
Evenimentul este anuntat si de Manastirea Petru Voda: Miercuri, 29 Aprilie, crestinii din Bucuresti iubitori ai Sfintilor inchisorilor se vor intalni in Piata Universitatii, intre orele 18 si 20, pentru a sarbatori prin poezie pe marele mangaietor al inimilor unui popor intemnitat, marturisitorul lui Hristos, poetul Radu Gyr, de la a carui trecere in Imparatia cea vesnica se implinesc 40 de ani. Vesnica lui pomenire!
Manastirea Parintelui Justin Parvu mai anunta ca pomenirea a 40 de ani de la savarsirea marelui poet Radu Gyr se va face in dimineata zilei de Sambata, 2 Mai. Sunt asteptati toti cei ce il iubesc pe poetul suferintelor acestui neam greu incercat.
Mai multe detalii despre actiunea de la Universitate, gasiti pe pagina speciala creata pe Facebook.
O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii
Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul
Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.
Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.
Priviti acesti ochi: au o mare “vina”, sunt ai unui roman: Doctorul Nicolae Teculescu, un nume interzis in continuare in Covasna. Cine seamana vant, culege furtuna! Actualizare: Spitalul de Cardiologie din Covasna a revenit la numele de Benedek, in urma promisiunilor tradatorului Ponta de la Congresul UDMR! Romani, cereti-va drepturile! […]