CUM AU CONSTITUIT STUDENȚII ROMÂNI DIN BUDAPESTA REVISTA „LUCEAFĂRUL”

Au fost vremuri cand Societatea Studenteasca „Petru Maior” din Budapesta s-a ridicat la importanta unui factor cultural, multumita generatiei Luceafarului in frunte cu: Octavian Goga, Ion Lupas, Ion Montani, Alexandru Ciura, Sebastian Stanca, Onisifor Ghibu, Gheorghe Tulbure, Horia P.Petrescu, G.Popp, Oct. C. Taslauanu etc.Dar sa vedem cum a luat fiinta a doua revista a societatii. La Budapesta studentimea romana era destul de numeroasa, in 1902 se gaseau aici peste 100 de studenti organizati in Societatea „Petru Maior”.

CUM AU CONSTITUIT STUDENTII ROMANI DIN BUDAPESTA REVISTA „LUCEAFARUL”

Printre acesti studenti se gaseau Alexandru Ciura, Octavian Goga, Ion Lupas, Dionisie Stoica, Sebastian Stanca si altii.Acestia publicau in diferite reviste, si in 1902 s-au hotarat sa fondeze in cadrul Societatii „Petru Maior” o revista a tinerimii universitare.

„Fondurile necesare editarii unei reviste se ivesc din intamplare. A.P.Banut care in 1902 se afla student la Cluj obtine o mostenire importanta pe care fara ezitare o scoate de la banca si pleaca cu ea la Budapesta pentru a o pune la baza unei intreprinderi curajoase. Luceafarul apare astfel la 1 iulie 1902, la Budapesta…

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


libris.ro

„La o sedinta a societatii, intr-o atmosfera emotionanta, studentii asculta planul prezentat de A.P. Banutiu si stabilesc sa reia discutarea problemei. La 10 mai 1902, intr-o consfatuire organizata in casa lui Sebastian Stanca din strada Lónyai 11, se constituie comitetul de redactie.

„I-a fost ursit lui Al. Ciura sa fie nasul Luceafarului. In „comitetul celor zece” intruniti in ziua de 10 mai 1902 Al.Ciura este ales presedinte si propus sa gasească un nume publicatiei. Din cele 25 de titluri propuse, in aceeasi locuinta, in ziua urmatoare a fost ales, in unanimitate, Luceafarul. Botezul revistei a fost sarbatorit, dupa obiceiul vremii, intr-un restaurant de pe malul Dunarii.” Comitetul de redactie a fost alcatuit din Al. Ciura redactor-sef, Aurel P.Banut editor si redactor responsabil si Octavian Goga, Ion Lupaa, Ion Montani, Dionisie Stoica, Ion Lapedatu, Vasile E.Moldovan, Sebastian Stanca si George Zaria, membri.

Revista avea ca subtitlu „Revista literara”. Aparea in zilele de 1 şi 15 ale lunii si isi avea redactia si administratia la tipografia „Poporul Roman” de pe strada Vörösmarty 60/a, unde se si tiparea. Comitetul redactional il solicita pe Alexandru Ciura sa scrie articolul program, care va apare in primul numar.

Autor: Mária Berényi

„Eram cam 300 de studenti romani acolo, pe malul Dunarii, condamnati prin practicile de deznationalizare ale statului, din care faceam parte, sa devenim niste ieniceri ai culturii straine, ca pe urma tot noi sa asuprim poporul de unde am plecat. (…) Adunati acolo, la un moment dat, ne-am gandit ca trebuie sa facem o revista a noastra, a eminescienilor de atunci, de la Budapesta.

Crezul nostru se vede din insusi titlul revistei: Luceafarul. Acest titlu l-am gasit noi mai potrivit si mai inrudit cu starea noastra sufleteasca si cu constiinta noastra literara din acele vremuri. Am facut mai tarziu si o tipografie; si era desigur interesant sa vezi in acest oras, in aceasta capitala, adunate manunchiuri de 10-15 baieti care, in subsolul unei case unguresti, singularizati sufleteste si diferentiati de ceea ce era in jurul lor, intocmai ca dinamitarzii, pe sub pamant, lucrau la prabusirea imperiului austro-ungar.”  , Octavian Goga

ISTORIE. Cum au constituit studentii romani din Budapesta Revista ”Luceafarul”, foto: Mária Berényi
ISTORIE. Cum au constituit studentii romani din Budapesta Revista ”Luceafarul”, foto: Mária Berényi

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă. Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Romanii nu mai stiu sa fie solidari! Din aceasta cauza antiromanismul se accentueaza in voie!

lun mai 4 , 2015
Spatiul etnic romanesc, care se intindea candva in limitele Daciei Mari din timpul regelui Burebista, a fost ocupat treptat de catre migratorii sau veneticii care si-au gasit teritorii si resurse cu care sa-si intemeieze vetre pentru ceea ce aveau sa devina in timp popoarele si tarile distincte care inconjoara astazi […]
Romanii nu mai stiu sa fie solidari! Din aceasta cauza antiromanismul se accentueaza in voie!

Poate vă place și:

libris.ro