fbpx

RSS

Războiul rujurilor: "Vezi că ți …

Continuă războiul de…

Ludovic Orban: N-am bani de inve…

Câteva dintre declar…

Rareș Bogdan iar se crede Cuza, …

Nu este pentru prima…

Iohannis tocmai a primit o mare …

Miercuri, 11 decembr…

Românii din jurul granițelor se …

Care sunt consecințe…

Monument al eroilor români din P…

Marți, 10 decembrie …

Moment de iluminare: „Ar fi o ma…

În urmă cu vreo două…

PROTEST al românilor pe pagina d…

PROTEST al românilor…

Știe tot mapamondul că Iohannis …

După ce de curând fo…

Suedia, curva care stă la masă c…

Tocmai din Suedia, ț…

«
»
TwitterFacebookPinterest

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Încarc...

CUM AU CONSTITUIT STUDENTII ROMANI DIN BUDAPESTA REVISTA „LUCEAFARUL”

Print Friendly, PDF & Email

Au fost vremuri cand Societatea Studenteasca “Petru Maior” din Budapesta s-a ridicat la importanta unui factor cultural, multumita generatiei Luceafarului in frunte cu: Octavian Goga, Ion Lupas, Ion Montani, Alexandru Ciura, Sebastian Stanca, Onisifor Ghibu, Gheorghe Tulbure, Horia P.Petrescu, G.Popp, Oct. C. Taslauanu etc.Dar sa vedem cum a luat fiinta a doua revista a societatii. La Budapesta studentimea romana era destul de numeroasa, in 1902 se gaseau aici peste 100 de studenti organizati in Societatea “Petru Maior”.

CUM AU CONSTITUIT STUDENTII ROMANI DIN BUDAPESTA REVISTA „LUCEAFARUL”

[tp_product id=”198148242″ feed=”396″]

Printre acesti studenti se gaseau Alexandru Ciura, Octavian Goga, Ion Lupas, Dionisie Stoica, Sebastian Stanca si altii.Acestia publicau in diferite reviste, si in 1902 s-au hotarat sa fondeze in cadrul Societatii “Petru Maior” o revista a tinerimii universitare.

“Fondurile necesare editarii unei reviste se ivesc din intamplare. A.P.Banut care in 1902 se afla student la Cluj obtine o mostenire importanta pe care fara ezitare o scoate de la banca si pleaca cu ea la Budapesta pentru a o pune la baza unei intreprinderi curajoase. Luceafarul apare astfel la 1 iulie 1902, la Budapesta…

libris.ro

“La o sedinta a societatii, intr-o atmosfera emotionanta, studentii asculta planul prezentat de A.P. Banutiu si stabilesc sa reia discutarea problemei. La 10 mai 1902, intr-o consfatuire organizata in casa lui Sebastian Stanca din strada Lónyai 11, se constituie comitetul de redactie.

“I-a fost ursit lui Al. Ciura sa fie nasul Luceafarului. In “comitetul celor zece” intruniti in ziua de 10 mai 1902 Al.Ciura este ales presedinte si propus sa gasească un nume publicatiei. Din cele 25 de titluri propuse, in aceeasi locuinta, in ziua urmatoare a fost ales, in unanimitate, Luceafarul. Botezul revistei a fost sarbatorit, dupa obiceiul vremii, intr-un restaurant de pe malul Dunarii.” Comitetul de redactie a fost alcatuit din Al. Ciura redactor-sef, Aurel P.Banut editor si redactor responsabil si Octavian Goga, Ion Lupaa, Ion Montani, Dionisie Stoica, Ion Lapedatu, Vasile E.Moldovan, Sebastian Stanca si George Zaria, membri.

Revista avea ca subtitlu “Revista literara”. Aparea in zilele de 1 şi 15 ale lunii si isi avea redactia si administratia la tipografia “Poporul Roman” de pe strada Vörösmarty 60/a, unde se si tiparea. Comitetul redactional il solicita pe Alexandru Ciura sa scrie articolul program, care va apare in primul numar.

Autor: Mária Berényi

“Eram cam 300 de studenti romani acolo, pe malul Dunarii, condamnati prin practicile de deznationalizare ale statului, din care faceam parte, sa devenim niste ieniceri ai culturii straine, ca pe urma tot noi sa asuprim poporul de unde am plecat. (…) Adunati acolo, la un moment dat, ne-am gandit ca trebuie sa facem o revista a noastra, a eminescienilor de atunci, de la Budapesta.

Crezul nostru se vede din insusi titlul revistei: Luceafarul. Acest titlu l-am gasit noi mai potrivit si mai inrudit cu starea noastra sufleteasca si cu constiinta noastra literara din acele vremuri. Am facut mai tarziu si o tipografie; si era desigur interesant sa vezi in acest oras, in aceasta capitala, adunate manunchiuri de 10-15 baieti care, in subsolul unei case unguresti, singularizati sufleteste si diferentiati de ceea ce era in jurul lor, intocmai ca dinamitarzii, pe sub pamant, lucrau la prabusirea imperiului austro-ungar.”  , Octavian Goga

ISTORIE. Cum au constituit studentii romani din Budapesta Revista ”Luceafarul”, foto: Mária Berényi

ISTORIE. Cum au constituit studentii romani din Budapesta Revista ”Luceafarul”, foto: Mária Berényi


Comentarii

comentarii

outmag.ro
Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta
piatraonline.ro

Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info

Comodo SSL