Categories: IstorieUngaria

Cum funcționa maghiarizarea forțată a românilor din Transilvania

Maghiarizarea forțată a românilor din Transilvania a reprezentat o presiune constantă si agresivă asupra existenței si identității neamului românesc în aceasta provincie, fiind o politică de asimilare etnică prin diverse masuri active discriminatorii, menite sa asigure majoritatea etniei maghiare, in defavoarea celorlalte nationalitati nemaghiare.

Fenomenul maghiarizării a apărut din nevoia de a mări numărul celor care se identifica cu o etnicitate maghiară, dat fiind faptul că dupa 1526 Ungaria era dominată de străini de diferite naționalități: turci, austrieci (habsburgi), germani, slavi, români/vlahi, etc

Cum functiona maghiarizarea fortata a romanilor din Transilvania

Insa maghiarizarea fortata infaptuita prin masurile si politicile implementate de catre guvernul din regatul Ungariei, parte a imperiului Habsburgic, a inceput  pe la sfarsitul secolului 17 si s-a intensificat dupa anul 1867, in perioada dualismului austro-ungar.

In anul 1892 Octavian Goga intra la internatul liceului unguresc din Sibiu. Elevul Goga traieste cu intensitate – suferind si revoltandu-se – atmosfera  din scoala, dominata de tendintele de maghiarizare ale autoritatilor.

„Curând, pe masură ce primeam noțiunile de cultură străină, mi-am dat seama că trebuie să instrumentez un proces de eliminare conștientă, pentru că această cultură, pe  care o primeam, să nu mă facă un fel de ienicer al civilizației ungurești. Trebuia să bag de seamă ca această instrucție zilnică să fie de esență pur cerebrală, fără să atingă resorturile intime ale sufletului și fără să lase urme în conștiința mea națională.”, Octavian Goga

Ianuarie 1892 – Are loc la Sibiu o conferință extraordinară a Partidului Național Român, care hotărăște alcătuirea unui „Memorandum” către împăratul Franz Josef I. Textul va fi redactat de patriotul ardelean I. Coroianu.

1894 – Are loc la Cluj procesul politic intentat de guvernul maghiar „memorandiștilor”; sunt dictate 14 condamnări la închisoare.Guvernul maghiar interzice activitatea Partidului Național Român.

1895 – La Budapesta are loc Congresul reprezentanților națiunilor asuprite din Austro-Ungaria și Transilvania, unde se încheie o alianță politică româno-sârbo-slovacă îndreptată împotriva politicii de maghiarizare forțată a națiunilor din Austro-Ungaria. Sub presiunea opiniei publice europene și a intervențiilor diplomatice ale României, împăratul Franz Josef îi grațiază pe „memorandiști”.

1897 – Parlamentul ungar votează legea de maghiarizare a numelor de localități

Bibliografie, Note, Surse:

[1] Octavian Goga, Poezii, Editura Albatros, Bucuresti, 1992
Cum functiona maghiarizarea romanilor din Transilvania – Octavian Goga

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Grup infracțional organizat de hărțuitori online, sprijinit de autorități și presa progresistă

Un cont vechi de aproximativ 13 ani al redactorului nostru șef, Fandel Mihai, https://facebook.com/mihai.fandel, a…

5 ore ago

Lilioara Găitan, cadru didactic la Suceava, hărțuitor politic și ideologic pe Facebook

La începutul lunii ianuarie 2025 încă aveam un abonament Facebook verificat, din ăla cu bulină…

7 ore ago

Ziua jertfei

De ziua jertfei mă închin Purtând în suflet apăsarea Acelui timp mai greu ca marea…

3 zile ago

3 Aprilie 1942 – În comuna Valea Drăganului, notarul comunei îl izgoneşte din casă pe refugiatul Joca Vasile, şi instalează pe ungurul Kovács Károly

Dintr-o lucrare a istoricului român Vasile Lechințan aflăm niște fapte absolut abominabile care s-au petrecut…

4 zile ago

La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran!

La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran! Emanuel Petran s-a născut la data de…

4 zile ago

Ziua Academiei Române – Ziua porților deschise

Academia Română împlinește 159 de ani de la fondare Academia Română împlinește 159 de ani…

4 zile ago