Istorie

Până în anul 1947, ziua de 10 mai a fost sărbătoarea națională a românilor

Pentru romani, ziua de 10 mai a fost sarbatoarea nationala pana la momentul instaurarii regimului comunist. De aceasta zi sunt legate mai multe evenimente importante din istoria Romaniei: pe 10 mai 1866 Carol I a fost proclamat domnitorul Romaniei, pe 10 mai 1877 a fost promulgata Declaratia de Independenta a Romaniei de catre Carol I, iar pe 10 mai 1881 acelasi Carol I a fost incoronat in functia de prim rege al noului si tanarului regat al Romaniei.

Tot intr-o zi de 10 mai, in anul 1939, Carol al II-lea dezveleste in Piata Palatului statuia ecvestra a unchiului si predecesorului sau pe tronul regatului Romaniei, Carol I. Statuia era realizata de un sculptor de renume din Belgrad: celebrul Mestrovici.

Pana in anul 1947, ziua de 10 mai a fost sarbatoarea nationala a romanilor

Dupa detronarea lui Alexandru Ioan Cuza, Carol de Hohenzollern ajunge dupa mari eforturi si negocieri politice la conducerea Romaniei. In urma unui plebiscit, Carol este ales domn in anul 1866, sub numele de Carol I. Avea numai 27 de ani cand la 10 mai a fost numit domn constitutional.

Pe 10 mai 1866, Carol I isi facea simtita intrarea in Bucuresti, o intrare imortalizata intr-o ilustratie facuta de Foucault intr-un ziar francez.

In fiecare an, in micul regat al Romaniei pe data de 10 mai se organizau parade in cinstea acestei zile, o zi care a ajuns in timp sa fie foarte speciala, fiind legata de anumite evenimente majore care au marcat istoria noastra a romanilor.

Imnul regal al României

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

2 zile ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

3 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

4 zile ago