Site icon Glasul.info

Scenarii de razboi intre Romania si Ucraina la care se gandeau rusii inca de acum patru ani!

Inca de acum patru ani rusii se gandeau la anumite scenarii de razboi, dar nu un razboi al Rusiei cu Ucraina, ci unul intre Romania si Ucraina (svit24.net). Chiar daca este vorba doar de niste scenarii pur teoretice, ele fac putina lumina asupra modului in care percep rusii situatia geopolitica actuala si mai ales cum o percepeau in urma cu patru ani. Pentru rusi, harta lumii este ca o imensa tabla de sah sau ca un joc de strategie la nivel mondial.

Scenarii de razboi intre Romania si Ucraina la care se gandeau rusii inca de acum patru ani!

Pornind de la conflictul diplomatic dintre Romania si Ucraina legat de problema Insulei Serpilor pentru care cele doua tari s-au judecat la Curtea Internationala de Justitie, rusii propun trei scenarii de conflict armat prin care cele doua tari sa-si rezolve diferendele.

 Primul scenariu: cel naval – In urma procesului de la Curtea Internationala de Justitie s-a decis ca 79.34% din teritoriul maritim disputat din jurul Insulei Serpilor sa apartina Romaniei, facandu-se astfel delimitarea platoului continental si declarandu-se teritoriul zona economica exclusiva. Interesul Ucrainei nu erar atat de mare pentru Insula Serpilor care nu este altceva decat un petec de pamant, cat pentru posibilele resurse petroliere si de gaze naturale ce reveneau acum in urma acestei decizii Romaniei. Estimarea expertilor asupra rezevelor de petrol din acea zona se ridica undeva la 1,5 miliarde de euro.

Rusii fac apoi o comparatie intre flotele de razboi ale celor doua tari, remarcand plusurile si minusurile de ambele parti. Interesant este ca nu exclud nici “atragerea” Federatiei Ruse in acest conflict.

Al doilea scenariu: Dunarea –  Motivul pentru acest scenariu – disputa teritoriala pentru insulele Maican si Limba. In primul rand rusii remarca faptul ca Romania spre deosebire de Ucraina are o flota care cu toate ca nu are o putere militara majora are in schimba experienta multor ani de navigatie pe canalele Dunarii si a cunoasterii aprofundate a propriului teritoriu.

Al treilea scenariu: Bucovina – Acesta este de fapt si scenariul pe care rusii il considera si cel mai plauzibil. Anexarea Bucovinei de nord si a Basarabiei de catre Romania ar conduce la un conflict armat cu Ucraina. Rusii fac referire la nota trimisa in anul 1993 la Kiev de catre ministrul Afacerilor Externe din Romania prin care declara ilegal tratatul privind regimul frontierei de stat sovieto-roman de 1967, ca mai apoi, in anul 1994, administratia de la Bucuresti sa denunte tratatul.

Rusii mai spun ca din 1994, Romania nu mai recunoaste granitele actuale ale Ucrainei, chiar daca in anul 2003 a semnat un acord de baza privind regimul frontierei de stat romano-ucrainene, acord necesar pentru a deschide calea Romaniei spre NATO si spre UE.Acordul a fost semnat pe 10 ani, adica, pana in anul 2013, cu dreptul de prelungire o data la fiecare cinci ani.

In opinia rusilor, politicienii romani actuali nu mai doresc prelungirea acelui acord pentru a putea denunta tratatul ce prevede regimul frontierei de stat intre Romania si Ucraina si a revendica vechile teritorii romanesti. Se mai face referire de asemenea si la pasapoartele romanesti acordate cetatenilor din Republica Moldova si din Ucraina. Rusiii considera ca mirajul obtinerii unui pasaport care inlesneste calatoria libera in tarile UE si in alte parti ale lumii este destul de mare si pentru cetatenii ucraineni care nu au nici un sentiment de loialitate sau apartenenta pentru Romania.

Este remarcata in Romania lipsa serviciului militar obligatoriu incepand cu anul 2007 iar apoi se face o comparatie intre posibilitatile si starea armatelor celor doua tari si capacitatea acestora de reactie rapida.

Romanii nu mai stiu sa fie solidari! Din aceasta cauza antiromanismul se accentueaza in voie!
Romanii nu mai stiu sa fie solidari! Din aceasta cauza antiromanismul se accentueaza in voie!

Interesant este si faptul ca rusii cred ca Romania ar avea motive intemeiate sa revendice de la Ucraina niste teritorii mult mai mari chiar decat cele care au fost detinute in mod oficial in timpul Romaniei Mari: intreaga regiune actuala Odesa, Transcarpatia, Pocutia Nordul Bucovinei si Herta (regiunea Cernauti). Se pare ca atunci cand interesul le-o cere, rusii sunt capabili sa recunoasca pana la urma care sunt cu adevarat spatiile etnice romanesti, ocupate cu samavolnicie pe rand, ba de imperiul tarist sau mai apoi de catre “eliberatorii” sovietici.

O harta demografica din Ucraina din anul 1926 ne arata un procent surprinzator  de mare de romani/moldoveni pe intreg cuprinsul teritoriului ucrainean. Holodomor-ul ucrainean din anii ’30 a facut victime numeroase inclusiv in randul comunitatii moldovenilor din aceste regiuni, iar putinii moldoveni ramasi care inca nu fusesera asimilati sau deznationalizati au fost apoi victimele deportarilor sau executiilor “la norma” efectuate de catre NKVD sau de catre CEKA.

Exercitiile acestea de imaginatie ale rusilor ne arata intr-un fel ca ei se pregateau de mai multa vreme de un razboi de care erau siguri ca o sa vina. Investitiile masive ale Federatiei Ruse in dotarea armatei ruse cu echipament militar de ultima generatie in timpul mandatelor lui Putin ar fi trebuit sa puna in garda marile puteri ale lumii inca de la inceput. Semnele unor viitoare conflicte armate in care Federatia Rusa va fi unul dintre actorii principali erau la vedere de multa vreme dar unii s-au incapatanat sa le ignore cu buna stiinta. Ce motive ai avea altfel sa faci atatea eforturi pentru inarmare cu echipament militar de ultima generatie daca nu il vei si folosi?

Scenarii de razboi intre Romania si Ucraina la care se gandeau rusii inca de acum patru ani! , foto: svit24.net
Scenarii de razboi intre Romania si Ucraina la care se gandeau rusii inca de acum patru ani! , foto: svit24.net

Surse:

[1] svit24.net[2] bessnews.ru
Exit mobile version