libris.ro

Astazi se implinesc 75 de ani de cand aproximativ 74000 de romani din Basarabia si Bucovina au fost deportati in Siberia

Astazi se implinesc 75 de ani de cand aproximativ 74000 de romani din Basarabia si Bucovina au fost deportati in Siberia

Indiferent de regimul sub care s-a aflat Imperiul Rusiei de-a lungul timpului, romanii care ocupau spatiul etnic romanesc ce ajungea candva pana la Bug si chiar si dincolo de limitele sale, au avut mereu de suferit fiind supusi opresiunii si asimilarii fortate. Cand nu erau multumite de ritmul in care decurgea asimilarea fortata prin rusificare a etniilor bastinase, adeseori autoritatile ruse recurgeau la metode mult mai brutale: crime, executii si deportari. Deportari mai mult sau mai putin „benevole” ale etnicilor romani concentrati candva in acest spatiu care se intindea de la Nistru pana la Bug, au mai avut loc si in timpul Imperiului Tarist Rus, in mai multe etape.

Astazi se implinesc 75 de ani de cand aproximativ 74000 de romani din Basarabia si Bucovina au fost deportati in Siberia

Insa ceea ce s-a intamplat incepand cu 1941 reprezinta o adevarata epurare etnica, sistematica si un genocid cum rar mai sunt intalnite in istoria neamului romanesc. Primul val al deportarilor a inceput in noaptea de 12 spre 13 iunie 1941 atat in Basarabia cat si in nordul Bucovinei. NKVD-istii detineau informatii uluitor de precise despre adresele partidelor politice romanesti, ale intelectualilor, comerciantilor, industriasilor, preotilor, invatatorilor, etc

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


De unde aveau criminalii NKVD-isti informatii atat de precise incat sa descinda in miez de noapte, intr-o tara straina, aflata zeci de ani sub administratie romaneasca, in orase sau sate pe care le vedeau pentru prima data in viata lor si totusi sa descinda fix in locul potrivit pentru a lua „elementele antisovietice” prin surprindere?

In primul rand, rusii detineau arhivele statului roman, transferate in 1916 impreuna cu tezaurul Romaniei in Rusia. De acolo au putut studia detaliat atat de multe informatii importante, mai multe poate decat ar fi putut aduna spionajul rusesc intr-un secol intreg. In al doilea rand, existau spioni de diverse etnii, infiltrati de o lunga perioada de timp, care trimiteau regulat in Rusia rapoarte informative despre elementele antisovietice din Basarabia. Si mai existau si „tovarasii denuntatori”, care adeseori se regaseau in echipele de NKVD-isti veniti sa ridice familiile de romani.

Conditiile in care au calatorit romanii deportati din Basarabia si din nordul Bucovinei erau mai mult decat groaznice. De fapt, o buna parte a celor mai vulnerabili dintre cei ingramaditi cu forta in  vagoanele mizerabile ale trenurilor au murit inainte de a ajunge la asa zisele lor destinatii, lagare de munca din Kazahstan sau din Siberia.

Dumnezeu sa-i odihneasca pe acei romani care si-au gasit sfarsitul la mii de kilometri departare de locurile lor natale.

Glasul.info

Reprezentanți ai Consiliului Unirii au vorbit la Expoziția operelor de artă despre deportări, foto: pavlicenco.md
Reprezentanți ai Consiliului Unirii au vorbit la Expoziția operelor de artă despre deportări, foto: pavlicenco.md
[tp_product id=”204198320″ feed=”158″]

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info