Categories: Istorie

Pe 2 septembrie 1848 s-a format oastea populara sub conducerea lui Avram Iancu

Pe 2 septembrie 1848 s-a format oastea populara sub conducerea lui Avram Iancu. Dupa cea de a treia „Adunare Nationala” de la Blaj, unde cei peste 60.000 de participanti au declarat raspicat faptul ca nu recunosc „uniunea” Transilvaniei cu Ungaria si au reafirmat in acelasi timp revendicarile taranimii iobage, a luat nastere oastea populara condusa de Avram Iancu. Oastea populara din zona centrala a Muntilor Apuseni ai Transilvaniei a avut ca arie de recrutare a luptatorilor satele din jurul orasului Campeni.

Pe 2 septembrie 1848 s-a format oastea populara sub conducerea lui Avram Iancu

Legiunea „Auraria Gemina” este una dintre cele cinsprezece legiuni romanesti organizate intre 1848-1849 pentru a lupta impotriva trupelor maghiare din Transilvania. Avram Iancu avea pe atunci rangul de prefect, unul echivalent cu cel al unui general de armata si a condus aceasta mare unitate militara pana in toamna anului 1849, dupa ce a fost inabusita revolutia maghiara si armata maghiara s-a predat trupelor tariste si austriece. Prefectura de pe raza careia erau recrutati luptatorii legiunii era pe atunci impartita in doua viceprefecturi, iar la randul ei, fiecare viceprefectura era impartita in patru tribunate.

Legiunea „Auraria Gemina”, condusa de insusi Avram Iancu, care avea rangul de prefect, a dus lupte grele impotriva trupelor si organizatiilor paramilitare maghiare intre 1848 si toamna anului 1849, cand legiunea este desfiintata.

Glasul.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

13 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago