RM e condusă de gruparea antiromânească ”Snegur-Lucinschi-Voronin-Putin”, Basarabia Oblast
Curtea imperială din St. Petersburg, 1840: „…Moldova şi Valahia sunt ţări locuite de un popor care are o singură origine, o singură limbă, o singură credinţă, în pofida separaţiei lor pe plan civil, ele au avut necontenit o singură soartă comună: au suferit împreună de-a lungul secolelor, purtând aceeaşi cruce grea, iar acum sorb o nouă viaţă din acelaşi izvor dătător de viaţă.
Ele au acelaşi trecut, acelaşi prezent şi, bineînţeles – acelaşi viitor!” (Revista Ministerului Instrucţiunii Publice, fasculul 29, secţiunea IV, Petersburg, 1840, pag 7)
M. A. Egunov, jurisconsult rus, confirma drepturile istorice romanesti asupra Basarabiei:Curtea imperială din St. Petersburg, 1840: “Moldova şi Valahia sunt ţări locuite de un popor care are o singură origine, o singură limbă, o singură credinţă”
“Pana la anexarea sa imperiului rus, in 1812, Basarabia, se poate spune ca avut acelasi regim ca si Moldova, din care a facut parte integranta. Documentele istorice asupra Basarabiei ne pot dispensa de a vorbi de ad-tia Basarabiei inainte de a fi anexata, fara a vorbi de Divanul Moldovei, caruia Basarabia era supusa. In Basarabia nu exista domenii, care sa nu aiba documente emanate de la Divanul Moldovei”
A.N.Kuropatkin celebru general rus si fost ministru de razboi al Rusiei scria in anul 1910:
“Populatia romaneasca a Basarabiei anexata acum 100 de ani traieste astazi separata si in afara de populatia rusa. In viitor, fie pe cale pasnica, fie in urma unui razboi, unitatea poporului roman este de neinlaturat.”
Extras din cartea “Cetatea Albă, zece ani de la realipire, (9 aprilie 1918- 9 aprilie 1928)”
Glasul.info
Confruntarea de la Stănilești, din 18 iulie 1711, a fost un moment crucial și tragic…
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Leave a Comment