Presa ucraineana, despre romanii din Apșa de Mijloc: "Locuitorii acestui sat demonstreaza ca pot fi exemplu pentru toti etnicii romani din Ucraina", foto: zak-kor.net
Presa ucraineana, despre romanii din Apșa de Mijloc. Locuitorii acestei localitati demonstreaza ca pot fi exemplu pentru toti etnicii romani din Ucraina. Modelul unitatii romanilor din Transcarpatia trebuie sa fie preluat si de catre romanii din regiunile Odesa si Cernauti. In adancurile Carpatilor, pe varfurile inaccesibile ale Muntilor Carpati, in raionul Rahiv (Rahău) din regiunea Transcarpatia, Ucraina, se afla un frumos sat numit Apșa de Mijloc, scrie zak-kor.net. Deci, poarta denumirea denumirea romaneasca pe care i-au dat-o romanii, populatia majoritara din aceasta localitate.
Trec anii, se mai schimba obiceiurile, insa in Apșa de Mijloc traditiile, obiceiurile si canoanele care au supravietuit de generatii intregi sunt inca onorate de catre toti, deopotriva de catre tineri si de catre batrani. Duminica dupa amiaza se da mancare de pomana saracilor, se viziteaza cimitirul unde sunt onorati stramosii si i se aduce slava lui Dumnezeu.
Odata cu rugaciunea de duminica dimineata a inceput si celebrarea a 20 de ani de la sfintirea Bisericii Sfantul Nicolae cu hramul Sfintei Fecioare Maria, o sarbatoare care de altfel este sarbatorita in aceasta zi de catre toti ortodocsii.
La sarbatoare au venit si oaspeti distinsi – guvernatorul regiunii, Ghenadi Moskal, Consulul General al Romaniei din Cernauti, Eleonora Moldovan, seful adjunct al Transcarpatiei, Petik Alexandru, primarul adjunct al Uzhgorod, Ivan Shkirta, care, impreuna cu localnicii, au participat la sfanta liturghie.
foto/video: zak-kor.net
Glasul.info
[tp_product id=”201687117″ feed=”396″]Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Leave a Comment