Scenarii de razboi intre Romania si Ucraina la care se gandeau rusii inca de acum patru ani! , foto: svit24.net
O organizatie numita “Rada populara a Basarabiei” si-a facut cunoscuta intentia de a crea o asa numita “Republica Basarabeana Bugeac”, scrie publika.md. Potrivit Infotag, in timpul unui congres al minoritatilor reprezentative din sudul Basarabiei (regiunea Odesa, Ucraina), care a avut loc in orasul Belgorod-Dnestrovski (Cetatea Alba), a fost citita o proclamatie prin care era aprobata o astfel de decizie.
La congresul respectiv au participat reprezentantii raioanelor ucrainene din sudul Basarabiei, dar si cativa delegati din Unitatea Teritoriala Autonoma Gagauzia, din Republica Moldova. Potrivit proclamatiei citite, participantii la congres au votat pentru unirea sudului Basarabiei cu regiunea autonoma a Gagauziei si formarea unei asa numite “Republici Bugeac”.
„Rada Basarabiei” este o organizatie constituita din membrii a sapte comunitati: moldoveni, gagauzi, bulgari, ucraineni, polonezi, rusi si tigani. Organizatia este de „inspiratie” transnistreana, liderul ei fiind Dmitri Zatuliveter, care este in acelasi timp si presedintele transnistrenilor din Ucraina si are ca obiectiv obtinerea de statut de autonomie culturala pentru Basarabia (regiunea Odesa, Ucraina).Organizatia separatista si-a creat chiar si un site oficial rada-bessarabia.org (Rada Populara a Basarabiei), incercand sa-si atraga noi adepti care sa ajute la obtinerea autonomiei, atragand astfel atentia SBU, serviciul secret al Ucrainei.
In luna aprilie a anului 2015, la Odesa au fost arestati 30 de membri ai organizatiei “Rada populara a Basarabiei”. Potrivit Ministerului de Interne al Ucrainei, ei au fost arestati in urma organizarii unui miting prin care se solicita autonomie teritoriala pentru sudul Basarabiei.
Glasul.info
Foto: foto: svit24.net
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
Leave a Comment