28 noiembrie este ziua când a avut loc Unirea Bucovinei cu Patria-mama, cand romanii si-au vazut aievea implinit visul de aur – Consiliul National al Bucovinei a hotarat Unirea cu Regatul Roman, legiferata printr-un act promulgat de regele Ferdinand I Intregitorul.
Dupa destramarea Imperiului Habsburgic, majoritatea populatiei ce locuia in Bucovina, provincie rapita din Tara de Sus a Moldovei lui Stefan cel Mare la 1774, o constituiau romanii, apoi ucrainenii, rutenii, polonezii etc. Astfel, cele mai importante Consilii Nationale ce urmau sa decida viitorul Bucovinei erau cele romane si ucrainene.
28 NOIEMBRIE, REALIZAREA VISULUI DE AUR AL ROMANILOR – Unirea BUCOVINEI cu ROMANIA
De altfel, visul de aur al romanilor s-a implinit gratie si unor mari patrioti romani bucovineni, care au convocat, la 28 noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei, din care faceau parte 74 de romani, 13 ruteni, 7 germani, 6 polonezi, ucrainenii boicotand adunarea, presedinte al caruia a fost ales Iancu Flondor, fauritorul Marii Uniri. Astfel, Congresul a votat unirea neconditionata a Bucovinei cu Regatul Romaniei, motivata prin faptul ca pana la preluarea prin forta de catre Austro-Ungaria a Bucovinei, tinutul a fost inima Principatului Moldovei. Dupa o cerere oficiala a lui Iancu Flondor, chiar in pofida protestelor si opozitiei ucrainenilor, armata romana a intrat in Bucovina, preluand controlul asupra teritoriului, Unirea Bucovinei cu Regatul Romaniei fiind recunoscuta oficial pe plan international.
Felicia NICHITA-TOMA