Categories: Istorie

Pe 18 februarie 1854 incepea constructia liniilor de telegraf electric Bucuresti-Giurgiu, Bucuresti-Ploiesti-Brasov si Timisoara-Lugoj-Orsova

Se intampla la data de 18 februarie 1854: a fost inceputa constructia liniilor de telegraf electric Bucuresti-Giurgiu, Bucuresti-Ploiesti-Brasov si Timisoara-Lugoj-Orsova, realizandu-se astfel legatura intre liniile telegrafice din Regatul Romaniei ( Principatele Moldova si Tara Romaneasca) si cele din Transilvania. Prima linie sistem Morse din Romania a fost construita in anul 1853 pe traseul Viena –Timisoara – Sibiu. Incepand cu anul 1854 au devenit functionale legaturile telegrafice Bucuresti-Giurgiu-Rusciuc iar in 1855 era cosntruita linia Iasi-Cernauti.

Pe 18 februarie 1854 incepea constructia liniilor de telegraf electric Bucuresti-Giurgiu, Bucuresti-Ploiesti-Brasov si Timisoara-Lugoj-Orsova

Prin aceasta linie Iasul a fost legat de Viena si Paris. Posturile telegrafice s-au instalat de catre companii austriece care asigurau atat aparatura, cât si specialistii. De la inceput au fost infiintate scoli pentru specializarea telegrafistilor romani. Astfel, in anul 1855 s-au infiintat scoli de telegrafie la Bucuresti si la Iasi, care au pregatit personal roman pentru deservirea posturilor telegrafice. In anii 1858-1859 liniile telegrafice romane au fost preluate de la austrieci.

Sursa: Nicolae Uszkai

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

16 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

2 zile ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

3 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago