Categories: Cultural

Piesa Sanie cu zurgalai a ajuns mare hit in Kazahstan

De-a lungul vremii, piesa Sanie cu zurgalai, compusa in anul 1937 de catre Richard Stein, un evreu nascut in Romania in anul 1909 si care a emigrat in Israel la mijlocul secolului trecut, a avut o istorie si o evolutie cu adevarat uimitoare, fiind de asemenea si primul subiect al unui plagiat in Statele Unite ale Americii. In perioada cat Romania s-a aflat sub regimul comunist, muzica romaneasca a ajuns in foarte multe tari comuniste, inclusiv in vastul spatiu al Uniunii Sovietice.

Nu este deloc surprinzator nici macar acum sa auzi prin fostele state sovietice artisti fredonand melodii chiar in limba romana, „Ioane Ioane” si „Sanie cu zurgalai” fiind doua dintre piesele muzicale preferate in spatiul ex-sovietic.

Acum este la moda in Kazahstan o noua piesa muzicala a carei linie melodica este identica piesei romanesti „Sanie cu zurgalai”, intitulata Гул апше (Gul apşe) si interpretata de artistii de la Алау тобы .

Piesa Sanie cu zurgalai a ajuns mare hit in Kazahstan

Foto: captura youtube

In zilele noastre muzica reprezinta deja o adevarata industrie, ajungandu-se anual la cifre de afaceri umitoare. Astfel, „drepturile de autor/copyright” reprezinta o miza foarte importanta, o miza care trebuie aparata cu orice pret de catre artisti, compozitori, manageri, etc

Candva, in urma cu peste sase decenii, o actiune juridica legata de o melodie furata ar fi fost o raritate. Totusi, acest lucru s-a intamplat, iar procesul respectiv a schimbat pentru totdeauna intreaga istorie a muzicii la nivel mondial. Sunt putini care stiu insa, ca subiectul acelui proces a fost o piesa romaneasca pe care toti o cunoastem si chiar o fredonam din cand in cand: “Sanie cu zurgalai”.

Piesa “Sanie cu zurgalai” a fost subiectul primului proces de plagiat din America!

Istoria si evolutia melodiei “Sanie cu zurgalai” este una cu adevarat uluitoare. In Romania, melodia a fost facuta celebra de catre infonfundabila interpretare a Mariei Lataretu, piesa fiind compusa in anul 1937 de catre Richard Stein, un evreu nascut in Romania in anul 1909 si care a emigrat in Israel la mijlocul secolului trecut.

“Bela Chitaristul”, Bernard Dulzer, Sanie cu zurgalai

Primul care a cantat piesa “Sanie cu zurgalai” a fost un lautar care isi spunea “Bela Chitaristul”, Bernard Dulzer pe numele sau adevarat, un bun prieten al compozitorului Richard Stein, mai ales ca si acesta avea origini evreiesti. Bela Chitaristul a emigrat si el in Israel in anul 1950, in acelasi an intalnindu-l pe Marcel Spellman, un roman care isi avea resedinta in Canada de ceva vreme. Spellman cunostea aceasta piesa sie el de la radio si l-a vizitat pe Bela in Israel, unde a ascultat piesa in interpretarea lui Bela Chitaristul, notandu-si in acelasi timp versurile pe un servetel.

LINK VIDEO

 Dupa numai trei ani, in topurile americane devenise celebra o piesa cum nu se mai auzise pana atunci in America: “Johny Is The Boy For Me”, in interpretarea lui Les Paul ( un artist recunoscut ca fiind unul dintre cei mai buni chitaristi din istoria muzicii) si a sotiei lui, Mary Ford. Cuplul format din cei doi, a vandut mai multe milioane de albume, piesa lor “Johnny Is The Boy For Me” ajungand atat de celebra incat a fost difuzata inclusiv pe posturile de radio din Israel, acolo unde a fost auzita si de catre Richard Stein, care, intre timp, devenise avocat.

LINK VIDEO

Richard Stein a facut atunci ceva ce nimeni nu mai facuse pana la dansul: l-a dat in judecata in SUA pe Les Paul fiindca acesta era creditat pe coperta albumului sau in calitate de compozitor. Procesul a atras foarte repede atentia presei din SUA, iar romanul a adus probe care inlaturau orice dubiu ca el este adevaratul autor al melodiei. Richard Stein a castigat acel proces dar nu se stie nici acum cu cati bani s-ar fi ales in urma castigarii acelui proces.

LINK VIDEO

Piesa a devenit apoi celebra si in Europa, in interpretarea celebrei Edith Piaf (Johnny Tu N’es Pas Un Ange), dar si in tara noastra, fiind cantata de catre Gica Petrescu. Trupa “Vaya Con Dios” s-a trezit si ea cu un proces in 2001 dupa ce a preluat piesa, un proces intentat de catre UCMR-ADA, deoarece drepturile de autor erau redirectionate la acel moment catre urmasii lui Les Paul si nu catre familia lui Richard Stein, adevaratul compozitor al piesei.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

29 Aprilie 1459 – Tragerea în țeapă a negustorilor din Brașov, de către domnitorul Vlad Țepeș

La 24 aprilie 1459, peste 40 de negustori din Brașov au fost trași în țeapă…

8 ore ago

28 Aprilie 1502 – Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui Ștefan cel Mare – „Die Kronicke des Stephan Voyvoda”

La 28 aprilie 1502 Se încheie traducerea în limba germană a letopisețului slavon al domniei lui…

o zi ago

Fenomenul Seghedin, la fel de cutremurător ca Fenomenul Pitești

În conștiința colectivă recentă a poporului român, Fenomenul Pitești are o mai mare rezonanță decât…

2 zile ago

27 Aprilie 1956 –  Ana Pauker a susținut cu tărie că trebuie să se elibereze pașapoarte tuturor persoanelor care vor să plece în Israel

Din Stenogramele ședintelor Biroului Politic al Secretariatului Comitetului Central al PMR (n.r. Partidul Muncitoresc Român),…

2 zile ago

27 Aprilie 1906 – Ziaristul și scriitorul Ioan Russu-Șirianu este amendat cu 40 de coroane pentru cartea „Românii din statul ungar”

După o carieră de profesor de istorie la școala pedagogică de fete la București și…

2 zile ago

CITEȘTE ȘI DĂRUIEȘTE LA TÂRGOVIȘTE: RAREȘ PRISACARIU A PRIMIT DISTINCȚIA CULTURALĂ DIN PARTEA MYOSOTIS MEDIA GROUP

Elevii și studenții târgovișteni au luat parte, pe 25 aprilie, la conferințele Citește și Dăruiește…

3 zile ago