Identitatea romaneasca nu poate fi inteleasa fara componenta sa latina, indentitatea europeana, la randul ei, nu poate ignora aceasta componenta. Sa nu uitam eforturile Scolii Ardeleane, iluminismul romanesc, de a argumenta originea latina a poporului si a limbii romanesti in Transilvania.Sa nu uitam ca insusi statul roman s-a constituit, la 1859, in jurul ideii de unitate a tuturor celor „de ginta latina“.
In acest context, prima misiune a Academiei Romane, la 1866, a fost sa alcatuiasca gramatica si dictionarul limbii romane, sa redacteze tratatul de istoria romanilor si tratatul de geografia Romaniei, tocmai pentru a sustine si cultiva constiinta identitatii noastre in spatiul carpato-danubiano-pontic. Or, acum, propunerile acestui nou Plan-cadru compromit printr-un singur gest, insuficient cantarit, eforturile a generatii de intelectuali responsabili si pun sub semnul pericolului insasi identitatea noastra. Consecintele nu vor intarzia sa apara, iar Istoria nu va fi ingaduitoare.
ACADEMIA ROMÂNĂ se opune planului guvernului Soros si retelei de ONG-uri sorosiste prin care se incearca stergerea identitatii nationale
Subiectul major care ingrijoreaza mediul academic si care se regaseste la nivelul tuturor celor trei variante, nelasand nicio posibilitate de optiune profesorilor, este reducerea numarului de ore, pana la disparitia din programa, la discipline fundamentale de studiu, menite sa formeze atat cultura generala, cat si constiinta istorica si identitara a noilor generatii.
Semnalăm că toate cele patru domenii de studiu vitregite de actuala propunere sunt materii cu un puternic caracter identitar, contribuind împreună la dezvoltarea conştiinţei naţionale, europene şi umaniste a tinerei generaţii. Studiul limbii latine, limbii şi literaturii române, istoriei (naţionale şi universale) şi geografiei (României şi lumii) oferă copiilor repere existenţiale, orientându-i ca cetăţeni ce aparţin unui spaţiu şi unui popor european, vorbitori ai unei limbi de origine latină, înrudită cu alte câteva limbi europene descendente din acelaşi trunchi comun, purtători ai unor valori culturale şi etnice care s-au aflat întotdeauna în deplin respect şi armonie cu valorile altor popoare.
Sursa: ACADEMIA ROMÂNĂ