Site icon Glasul.info

Gagauzia – 40 de profesori din Gagauzia vor urma cursuri de formare in Romania

Gagauzia - 40 de profesori din Gagauzia vor urma cursuri de formare in Romania, foto: infoprut.ro

Gagauzia - 40 de profesori din Gagauzia vor urma cursuri de formare in Romania, foto: infoprut.ro

Potrivit unei Hotarari de Guvern aprovate vineri de catre Ministerul Educatiei din Republica Moldova, 40 de profesori din Gagauzia vor urma cursuri de formare in Romania, la Galati.

Membrii Guvernului Republicii Moldova s-au intrunit in cadrul unei ședințe speciale cu reprezentantii comitetului executiv si ai Adunarii Populare a Gagauziei, in satul Avdarma din Gagauzia. La ședința, ministrul educatiei Corina Fusu a solicitat și examinarea posibilitatii deschiderii unor clase bilingve cu predare in limba romana a unor discipline in școlile rusești din autonomie, scrie infoprut.ro

Gagauzia – 40 de profesori din Gagauzia vor urma cursuri de formare in Romania

Glasul Moldovei a fost poate printre primii care au semnalat mereu ca este necesara o rearmonizare a relatiilor dintre gagauzi si romani, dupa ce rusificarea fortata a gagauzilor i-a indepartat atat de originile lor adevarate cat si de originile comune cu cele ale romanilor. Asta este o veste care chiar ne bucura cu adevarat!

In perioada 1918-1940, cand Cadrilaterul si Basarabia apartineau Romaniei, practic toata etnia gagauza era in Romania. Poate acesta a fost si motivul pentru care gagauzii si-au aratat loialitatea fata de statul roman, fara ca acest stat sa fi incercat o asimilare fortata asa cum au facut rusii prin guberniile cucerite sau ungurii, prin incercarile lor agresive de a-si maghiariza fortat vecinii.Aceasta a fost o perioada fasta pentru minoritatea gagauza, pentru ca atunci s-au ridicat numeroase personalitati in viata politica, sociala si culturala a Romaniei.

De altfel, gagauzii erau recunoscuti ca fiind in acea perioada minoritatea care invata cel mai usor limba romana, convietuirea acestora indelungata alaturi de romani usurand destul de mult accesul la alfabetizare si integrarea acestora in viata sociala si culturala a Romaniei.

Foto: infoprut.ro

Exit mobile version