Ion Cebanu: “Ori avem curajul sa repetam ce au infaptuit stramosii noștri in 1918, ori pericolul expansiunii rusesti este inevitabil…”

Contextul internațional in care a fost realizata Marea Unire din 1918 a fost extrem de prielnic, Basarabia reușind astfel sa se desprinda de Imperiul Rus.

La 26 octombrie 1917, in cadrul celui de-al doilea Congres al Sovietelor, Muncitorilor, Soldaților, Deputaților și Țaranilor, care a avut loc in Rusia, a fost adoptat „Decretului asupra pacii” fiind garantat dreptul fiecarui popor la autodeterminare. Prin acest decret se recunoaște, practic, ca: ucrainenii, polonezii, finlandezii, romanii, estonienii, letonii, lituanienii, armenii, georgienii etc. au fost cotropiți de țarism.

Ion Cebanu: “Ori avem curajul sa repetam ce au infaptuit stramosii noștri in 1918, ori pericolul expansiunii rusesti este inevitabil…”

La 24 ianuarie 1918, Republica Democratica Moldoveneasca este prima care da start paradei independenței. La puțin timp, dupa pacea de la Brest-Litovsk (martie 1918) populația din Polonia, Țarile Baltice, Ucraina, prin adunari reprezentative, hotarasc sa-și organizeze viața de stat pe bazele principiilor naționalitaților.

Astfel, exemplul Basarabiei a fost urmat de Lituania la 16 februarie, Estonia la 24 februarie, Polonia la 11 noiembrie, Letonia la 18 noiembrie și Ucraina la 20 noiembrie, același an. Exemplul lor a fost urmat de Armenia, Georgia și Azerbaidjan, care s-au proclamat și ele republici independente.

Dorința de a fi alaturi de frații noștri de peste Prut, condițiile dramatice in care ne aflam, dar și pericolul revenirii in țarcul imperiului rus (la scurt timp, Imperiul Roșu a inceput, sub masca așa numitului proces de sovietizare, ocuparea fostelor gubernii țariste) au determinat Sfatului Țarii sa voteze in favoarea Unirii cu Romania.

Autor: Ion Cebanu

Cititi intreg articolul pe ioncebanu.blogspot.ro

 

 

 

Foto: nationalisti.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

4 Mai 1775 – A avut loc o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată de Poarta Otomană monarhiei habsburgice

În aprilie 1775, a urmat o convenție turco-austriacă în Constatinopole, prin care Bucovina este cedată…

3 zile ago

MAE dezminte “lista neagră” a Administrației americane referitoare la sancțiuni impuse găștii uzurpatoare

Informație zilei, lansată de către postul de televiziune România TV, este combătută și contrazisă chiar…

4 zile ago

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

5 zile ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

o săptămână ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

2 săptămâni ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

2 săptămâni ago