Ion Cebanu: „Ori avem curajul sa repetam ce au infaptuit stramosii noștri in 1918, ori pericolul expansiunii rusesti este inevitabil…”

Contextul internațional in care a fost realizata Marea Unire din 1918 a fost extrem de prielnic, Basarabia reușind astfel sa se desprinda de Imperiul Rus.

La 26 octombrie 1917, in cadrul celui de-al doilea Congres al Sovietelor, Muncitorilor, Soldaților, Deputaților și Țaranilor, care a avut loc in Rusia, a fost adoptat „Decretului asupra pacii” fiind garantat dreptul fiecarui popor la autodeterminare. Prin acest decret se recunoaște, practic, ca: ucrainenii, polonezii, finlandezii, romanii, estonienii, letonii, lituanienii, armenii, georgienii etc. au fost cotropiți de țarism.

Ion Cebanu: „Ori avem curajul sa repetam ce au infaptuit stramosii noștri in 1918, ori pericolul expansiunii rusesti este inevitabil…”

La 24 ianuarie 1918, Republica Democratica Moldoveneasca este prima care da start paradei independenței. La puțin timp, dupa pacea de la Brest-Litovsk (martie 1918) populația din Polonia, Țarile Baltice, Ucraina, prin adunari reprezentative, hotarasc sa-și organizeze viața de stat pe bazele principiilor naționalitaților.

Astfel, exemplul Basarabiei a fost urmat de Lituania la 16 februarie, Estonia la 24 februarie, Polonia la 11 noiembrie, Letonia la 18 noiembrie și Ucraina la 20 noiembrie, același an. Exemplul lor a fost urmat de Armenia, Georgia și Azerbaidjan, care s-au proclamat și ele republici independente.

Dorința de a fi alaturi de frații noștri de peste Prut, condițiile dramatice in care ne aflam, dar și pericolul revenirii in țarcul imperiului rus (la scurt timp, Imperiul Roșu a inceput, sub masca așa numitului proces de sovietizare, ocuparea fostelor gubernii țariste) au determinat Sfatului Țarii sa voteze in favoarea Unirii cu Romania.

Autor: Ion Cebanu

Cititi intreg articolul pe ioncebanu.blogspot.ro

 

 

 

Foto: nationalisti.ro

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment
Share
Published by
Glasul.info

Recent Posts

Copii certați și înjurați în limba română ca să înțeleagă că limba maghiară e frumoasă!

Un cadru didactic de la o școală dintr-un oraș ardelean și-a prezentat o metodă didactică…

50 de minute ago

8 Mai 1882 –  Cum tremura Ungaria la auzul înființării Comitetului  „România Iredentă” devenită mai apoi Societatea Carpații

La 8 mai 1882 la Budapesta era emisă circulara ministrului de interne regal maghiar, prin…

7 ore ago

Invitație la marcarea Zilei Independenței României la Carei

"Direcția de Cultură Carei, vă invită vineri, 10 mai 2024, începând cu ora 12.15, pe…

8 ore ago

Seară a memoriei anticomuniste. La București, va fi evocat jurnalistul MIHAI CREANGĂ

Joi 9 mai 2024, ora 17, la Academia Civică – București, Strada Jean Louis Calderon…

17 ore ago

Școala Brâncovenească te invită luni, 3 Iunie, Casa de Cultură la conferința “Riscuri pentru sănătatea mintală la nouă generație”

“Aceasta este drama cea mare a copilului sau a tânărului culturii mediatice: discrepanţa uriaşă dintre…

o zi ago