La 8 aprilie 1829 aparea Curierul Românesc, primul periodic din Tara Romaneasca

Pe data de 8 aprilie 1829 a aparut, la București, primul periodic din Țara Romaneasca: „Curierul Romanesc”, editat de Ion Heliade Radulescu. Curierul Romanesc a fost prima gazeta in limba romana cu aparitie constanta si indelungata, publicata in Tara Romaneasca intre anii 1829 – 1859 sub conducerea lui Ion Heliade Radulescu. Acesta dorea ca foaia sa fie „administrativa, comerciala si politica”. In realitate, ea a fost preponderent administrativa fiind precursoarea Monitorului oficial.

Curierul Romanesc si Albina Romaneasca au fost anticipate de alte ziare romanesti, cel dintai chiar pe teritoriul Moldovei, Courier de Moldavie, editat in 1790. Ziare romanesti au aparut inainte de 1829 si la Cernauti, in 1820 – Crestomaticul romanesc, la Buda in 1821 – Biblioteca romaneasca, la Leipzig, in 1827 – Fama Lipschi pentru Dacia.

La 8 aprilie 1829 aparea Curierul Românesc, primul periodic din Tara Romaneasca

Revista a aparut cu sprijinul lui Dinicu Golescu in baza raportului din 29 octombrie 1828 intocmit de contele Fiodor Petrovici Pahlen si aprobat de Pavel Kiseleff pe 3 decembrie acelasi an. Initial, gazeta trebuia sa poarte numele de Curierul Bucurestilor. Primul numar a aparut pe 8/20 aprilie 1829 si, cu unele intreruperi, ziarul si-a continuat aparitia pana la data de 12 decembrie 1859, fiind difuzat in special prin librarul Iosif Romanov . Gazeta Curierul Romanesc a pus bazele presei romanesti fiind prima gazeta romaneasca cu periodicitate constanta si cu aparitie indelungata.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


librarie.net

In cuprinsul ziarului se publicau texte administrative, stiri politice si militare, articole si note de indrumare, cuprinzand notiuni elementare de istorie, geografie, comert, economie, industrie etc. Primul numar cuprindea un articol editorial privind istoricul ziarelor in lume; instiintari „din launtru”; instiintari „din afara”; informatii despre „mezaturi”, plecari si sosiri de demnitari la Bucuresci; stiri „despre lucrarea pamantului, care merge inainte cu mare spor”.

In anul 1837, ziarul a inceput sa publice un supliment numit Curierul de ambe sexe, magazin cultural cu o componenta feminina.

Sursa: wikipedia.org

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 13 Books

Istoria ilustrata a Transilvaniei

By: Ioan Bolovan, Ioan-Aurel Pop

O istorie generală a unei țări, a unei provincii sau a unei regiuni are obligația să recompună prezentul oamenilor care au trăit în trecut în funcție de rolul jucat de fiecare entitate, grupare, etnie, confesiune componentă.Dar, ca toate celelalte istorii, nici aceasta nu poate răspunde tuturor problemelor spinoase ale trecutului și prezentului Transilvaniei. Totuși, încearcă să explice, din perspectiva întregii

Ardealul. Tinuturile de pe Olt. Tinuturile de pe Mures

By: Silvestru Moldovan

Silvestru Moldovan face parte din acele generatii de romani ardeleni care stiau totul: vorbeau, citeau si scriau in romana, maghiara si germana, ceea ce le-a creat libertatea de a se misca in orice regiune a Principatului, de a sta de vorba cu oricine in limba aceluia si de a cunoaste cel putin trei culturi. Asemenea intelectuali au rasarit din pamantul

Dictionarul numirilor de localitati cu poporatiune romana din Ungaria

By: Silvestru Moldovan

Aceasta carte face parte din colectia Infoteca a editurii Scripta si reprezinta o reeditare dupa un secol a unui instrument lexicografic de baza pentru cultura romaneasca. Practic, este o imensa arhiva ordonata, care ofera informatie de prim interes in compartimente definitorii ale Transilvaniei istorice: populatie, asezaminte de cult, denumirea localitatilor in expresie romaneasca, maghiara si germana.

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas
12


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânismContact: redactie@glasul.info

Lasă un răspuns

Next Post

Si Dorohoi participa la Actiunea Romani pentru Romani

lun apr. 11 , 2016
Poeta Mariana Adascalitei din Dorohoi coase fire de istorie in costumele populare românești destinate copiilor din satele covăsnene Mărtănuș si Ojdula. Si datorita contribuției ei, Tradiția românească va rămâne vie in Covasna. Am primit de la domnia sa doua carti de poezii, ”Galeria de Nostalgii” si ”Pentru tine…”, intr-una din […]
Si Dorohoi participa la Actiunea Romani pentru Romani

Poate vă place și:

Donează pentru Glasul.info!

În conturile de la Banca Transilvania:
RO14BTRLRONCRT0356966001 (lei)    |    RO61BTRLEURCRT0356966001 (euro)

Breaking News