Site icon Glasul.info

La 8 aprilie 1829 aparea Curierul Românesc, primul periodic din Tara Romaneasca

La 8 aprilie 1829 aparea Curierul Românesc, primul periodic din Tara Romaneasca

La 8 aprilie 1829 aparea Curierul Românesc, primul periodic din Tara Romaneasca

Pe data de 8 aprilie 1829 a aparut, la București, primul periodic din Țara Romaneasca: „Curierul Romanesc”, editat de Ion Heliade Radulescu. Curierul Romanesc a fost prima gazeta in limba romana cu aparitie constanta si indelungata, publicata in Tara Romaneasca intre anii 1829 – 1859 sub conducerea lui Ion Heliade Radulescu. Acesta dorea ca foaia sa fie „administrativa, comerciala si politica”. In realitate, ea a fost preponderent administrativa fiind precursoarea Monitorului oficial.

Curierul Romanesc si Albina Romaneasca au fost anticipate de alte ziare romanesti, cel dintai chiar pe teritoriul Moldovei, Courier de Moldavie, editat in 1790. Ziare romanesti au aparut inainte de 1829 si la Cernauti, in 1820 – Crestomaticul romanesc, la Buda in 1821 – Biblioteca romaneasca, la Leipzig, in 1827 – Fama Lipschi pentru Dacia.

La 8 aprilie 1829 aparea Curierul Românesc, primul periodic din Tara Romaneasca

Revista a aparut cu sprijinul lui Dinicu Golescu in baza raportului din 29 octombrie 1828 intocmit de contele Fiodor Petrovici Pahlen si aprobat de Pavel Kiseleff pe 3 decembrie acelasi an. Initial, gazeta trebuia sa poarte numele de Curierul Bucurestilor. Primul numar a aparut pe 8/20 aprilie 1829 si, cu unele intreruperi, ziarul si-a continuat aparitia pana la data de 12 decembrie 1859, fiind difuzat in special prin librarul Iosif Romanov . Gazeta Curierul Romanesc a pus bazele presei romanesti fiind prima gazeta romaneasca cu periodicitate constanta si cu aparitie indelungata.

In cuprinsul ziarului se publicau texte administrative, stiri politice si militare, articole si note de indrumare, cuprinzand notiuni elementare de istorie, geografie, comert, economie, industrie etc. Primul numar cuprindea un articol editorial privind istoricul ziarelor in lume; instiintari „din launtru”; instiintari „din afara”; informatii despre „mezaturi”, plecari si sosiri de demnitari la Bucuresci; stiri „despre lucrarea pamantului, care merge inainte cu mare spor”.

In anul 1837, ziarul a inceput sa publice un supliment numit Curierul de ambe sexe, magazin cultural cu o componenta feminina.

Sursa: wikipedia.org

Exit mobile version