Categories: BucovinaUcraina

PLÂNGE DORUL ÎN CERNĂUŢI, DE SE-AUDE ÎN RĂDĂUŢI

Se aude, se simte cu atata dragoste si durere de inima, incat cei mai apropiati prieteni ai nostri, uniti in Societatea pentru Cultura si Literatura Romana in Bucovina, au decis sa desfasoare, la 7 mai, in sambata Saptamanii Luminate, conferinta anuala de dare de seama si alegeri la Cernauti, in localul surorii sale mai mici – Societatea pentru Cultura Romaneasca „Mihai Eminescu”.

PLÂNGE DORUL ÎN CERNĂUŢI, DE SE-AUDE ÎN RĂDĂUŢI

Desi printre membrii consiliului de conducere, dupa cum a recunoscut presedinta Carmen Andronachi, au existat indoieli si ezitari in privinta calatoriei la Cernauti, totusi pana la urma lucrurile s-au intregit armonios, dar si cu mult folos atat pentru gazde, cat si pentru oaspeti. Gazdele, in persoana presedintelui Societatii „Mihai Eminescu”, Vasile Bacu si membrii prezidiului, exprimandu-ne in spiritul zilelor de azi au asistat la un fel de master-clas (amintindu-si poate ca e timpul sa convoace si ei o adunare similara).

Cand romanii isi dau mana
Oaspetii in marea lor majoritate bucovineni cu radacini adanci in partea instrainata de tara au avut prilejul sa paseasca pe urmele buneilor, parintilor, sa-si poarte nostalgiile pe strada Domneasca sau prin alte locuri pe unde prindeau aripi visele si sperantele strabunilor nostri. Toate aceste sunt doar presupunerile mele, inspirate de privirile, de zambetele dulci-amare ale oamenilor cunoscuti (sotii Ioan si Paraschiva Abutnaritei, Florica Melnic, Emil Ianos), dar si celor necunoscuti – Gheorghe Aga din Dornesti, imbracat in costum national. Dna Carmen Andronachi, insa, a tinut sa incadreze de la bun inceput sosirea delegatilor la conferinta in perimetrul dorintei de conlucrare, nevoii de cuminicare cu trairile fratilor de la nord si reunirii fortelor spirituale ale celor doua parti ale Bucovinei.

Cititi intreg articolul pe zorilebucovinei.com

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

25 iulie 1857 – Compromisul franco-britanic care a pregătit nașterea României moderne

Într-un context european tensionat, marcat de rivalități imperiale și de aspirațiile naționale ale popoarelor aflate…

16 ore ago

24 Iulie 1772 – Știați că Moldova și Țara Românească au cerut unirea lor încă din anul 1772?

24 iulie 1772 – Prima voce colectivă pentru Unirea și Independența Țărilor Române În vara…

o zi ago

24 iulie 1849 – „Proiectul de pacificare” de la Seghedin – Prima apariție oficială a numelui „România” într-un document istoric

La confluența marilor frământări revoluționare ale anului 1848-1849, în mijlocul unei Europe zbuciumate de idealuri…

o zi ago

24 Iulie 1849 – Armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă de moții lui Avram Iancu la Roșia Montană

La 24 iulie 1849 armata maghiară condusă de Jozef Bem este înfrântă la Roșia Montană.…

o zi ago

23 Iulie 1859 – A apărut, la București, prima publicație a Armatei Române, “Observatorul militar, diariu, politicu și scientificu”

La 23 iulie 1859 avea loc nașterea presei militare românești: „Observatorul militar, diariu, politicu și…

2 zile ago

21 Iulie 1551 – Ziua când ungurii, prin Ioan Sigismund Zapolya, cedează stăpânirea Transilvaniei lui Ferdinand de Habsburg

Evenimentul petrecut la 21 iulie 1551, când Isabella a Ungariei și fiul ei, Ioan Sigismund…

4 zile ago