Site icon

Amenintarea rusa este luata in serios de statele baltice! Lituania reintroduce stagiul militar obligatoriu

Lituania reintroduce stagiul militar obligatoriu

Lituania reintroduce stagiul militar obligatoriu

Amenintarea rusa este luata in serios de statele baltice! Lituania reintroduce stagiul militar obligatoriu.

Stagiul militar obligatoriu va fi reintrodus în Lituania. Parlamentul din Lituania a votat pe 16 iunie in favoarea unei astfel de masuri, pe fondul temerilor legate de criza din Ucraina, iar presedintele Dalia Grybauskaite a promulgat legea, scrie Ukraine Today.

Proiectul legislativ a fost aprobat in Parlamentul lituanian cu 112 voturi „pentru” si cu doar 3 voturi „impotriva”, fiind inaintat Consiliului de Securitate al tarii.

Amenintarea rusa este luata in serios de statele baltice! Lituania reintroduce stagiul militar obligatoriu

Potrivit proiectului legislativ, in urmatorii cinci ani, intre 3.000 si 3.500 de tineri din Lituania vor primi anual antrenamentele militare de baza.

Pana acum, aproximativ 4.000 de voluntari si-au exprimat intentia de a intra ca voluntari in randurile armatei lituaniene.

Pe plan politic regional, Lituania a devenit principala voce care atrage atentia asupra pericolului rusesc, politicienii lituanieni fiind critici vehementi ai Federatiei Ruse cu diverse ocazii..

De altfel, Lituania este prima tara care a cerut o prezenta cat mai consistenta a trupelor NATO in tarile baltice.

Autoritatile din Lituania renuntasera la stagiul militar obligatoriu impus tinerilor in anul 2008.

Potrivit statisticilor ministerului de externe din Lituania, un procent de circa 6,5% din actuala populatie a statului baltic este de origine rusa.

libris.ro
Exit mobile version