Nota de plata la intretinere pentru un apartament obisnuit depinde de oras, de zona in care locuiesti si de cat de lacomi sunt administratorii asociatiilor de proprietari care stabilesc asa zisele “cheltuieli” de intretinere. In timp ce in orasele mari intretinerea unui apartament costa destul de mult pentru buzunarele noastre, in orasele mici, mai ales in acelea in care nu prea mai sunt locuri de munca si puterea de cumparare este foarte mica, intretinerea are preturi mai degraba modice.
De ce costa atat de mult intretinerea in orasele mari? Cine umfla nota de plata la intretinere?
Romanii care locuiesc in marile centre urbane din tara ar putea fi socati sa afle ca in orasele mici, acolo unde practic aproape ca nu mai exista deloc locuri de munca, facturile la intretinere sunt extrem de mici, ba chiar am putea spune ca sunt neglijabile.
De ce exista aceste diferente uriase? In primul rand, piata este reglata in functie de cerere si oferta: in orasele mari, cu o dezvoltare economica mai puternica, locuitorii isi permit sa plateasca sume mai mari pentru cheltuielile zilnice. Insa totusi asta nu explica pe deplin de ce diferentele sunt uneori de-a dreptul uriase intre facturile platite la intretinere de catre romanii din diverse parti ale tarii.
Pe langa diverse “pierderi pe retea” mai mult sau mai putin reale imputate locatarilor, administratorii asociatiilor de locatari intind uneori coarda dincolo de bunul simt, cu asa zise anumite cheltuieli de intretinere, asta in cazul fericit in care nu tin registre contabile duble sau nu fug cu banii locatarilor si apoi sunt de negasit.
Cu toate ca in ultimii au fost niste incercari mai degraba timide de reglementare a situatiei administratorilor asociatiilor de locatari, inca mai exista cazuri in care acestia isi depasesc cu mult atributiile si responsabilitatile specifice functiei lor, abuzand de naivitatea si rabdarea locatarilor in ceea ce priveste calculul real al facturilor la intretinere.
Glasul.info