Site icon

Se implinesc 554 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna

Se implinesc 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, Foto: www.facebook.com/SfantaManastirePutna/

Se implinesc 550 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna, Foto: www.facebook.com/SfantaManastirePutna/

Pe 10 iulie a.c. se vor împlini 554 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna.Sărbătoarea va începe cu slujba privegherii care va avea loc sâmbătă seara începând cu ora 18.00. Duminică, „mănăstirea cea dragă” a Sfântului Ștefan cel Mare îi așteaptă pe toți fiii ei la Sfânta Liturghie a recunoștinței de la ora 9.30. După slujbă va avea loc sfințirea noilor clopote ale mănăstirii și vor putea fi auzite pentru prima dată. Grupul de copii „Fiii Putnei” va susține un moment artistic, iar Lucia și Oleg Sacaliuc vor interpreta Balala lui Ciprian Porumbescu, anunta pagina de Facebook Mănăstirea Putna.

Se implinesc 554 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna

Azi, 10 iulie, se vor împlini 554 de ani de la punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Putna.„Mănăstirea cea dragă” a Sfântului Ștefan cel Mare îi așteaptă pe toți fiii ei la Sfânta Liturghie a recunoștinței.

https://youtube.com/watch?v=CvduJ4k-09o

Mănăstirea Putna este un lăcaș monahal ortodox, unul din cele mai importante centre culturale, religioase și artistice românești. A fost supranumită „Ierusalimul Neamului Românesc” (Mihai Eminescu).

Potrivit vechilor cronici moldovenești zidirea mănăstirii, ctitorie a lui Ștefan cel Mare (al cărui mormânt se află aici), a început în anul 1466 și s-a terminat în 1469. Sfințirea sa a avut loc la 3 septembrie 1469, „fiind de față întreg clerul moldovenesc”. Slujba de sfințire a fost oficiată de mitropolitul Teoctist. Acesta a fost înmormântat în pridvorul mănăstirii în anul 1478. Incinta, turnul de la intrare și fortificațiile au fost terminate în 1481.

Sursa/Foto: www.putna.rowikipedia.org

Exit mobile version