Cultural

Pe 11 iulie 1960 era publicat romanul “Să ucizi o pasăre cântătoare”

Pe 11 iulie 1960 era publicat romanul “Să ucizi o pasăre cântătoare”, roman cu care scriitoarea americana Harper Lee a castigat Premiul Pulitzer.

Romanul a avut succes imediat, câștigând Premiul Pulitzer, și a devenit o piesă clasică a literaturii americane moderne. Acțiunea și personajele sunt inspirate din observarea de către autoare a familiei și vecinilor ei, precum și a unui eveniment ce a avut loc în orașul ei natal în 1936, pe când ea avea 10 ani.

[tp_product id=”206648510″ feed=”3744″]
[tp_product id=”206639218″ feed=”3744″]
[tp_product id=”211446658″ feed=”4542″]
[tp_product id=”207675433″ feed=”396″]

 

Pe 11 iulie 1960 era publicat romanul “Să ucizi o pasăre cântătoare” (To Kill a Mockingbird)

Romanul este cunoscut pentru tonul cald și pentru umor, deși tratează o problematică gravă, cu subiecte cum ar fi violul și inegalitatea rasială. Tatăl naratorului, Atticus Finch, servește drept model de ținută morală pentru mulți cititori și ca model de integritate pentru juriști. Un critic explică impactul romanului, scriind: „În secolul al douăzecelea, To Kill a Mockingbird este poate cea mai citită carte despre rasă în America, iar protagonistul ei, Atticus Finch, cea mai persistentă imagine de ficțiune a eroismului rasial”.

[tp_product id=”210300977″ feed=”2005″]
[tp_product id=”206658604″ feed=”3744″]

La publicare, criticile aduse romanului au fost diverse. Critica literară este considerabil restrânsă prin comparație cu numărul de exemplare vândute și cu larga sa utilizare în educație. Autoarea Mary McDonough Murphy, care a strâns impresii individuale ale mai multor autori și persoane publice despre roman, a spus despre To Kill a Mockingbird că este „un fenomen uluitor”.

În 2006, bibliotecarii britanici au plasat cartea înaintea Bibliei într-o listă a cărților pe care trebuie să le citească orice adult înainte de a muri. Ea a fost adaptată într-un film omonim laureat al Premiului Academiei Americane de Film în 1962, film realizat de regizorul Robert Mulligan, după un scenariu adaptat de Horton Foote. Din 1990, în orașul natal al lui Harper Lee, Monroeville, Alabama, se joacă și o piesă de teatru bazată pe roman. El este singurul roman publicat de Lee, și deși ea continuă să răspundă la impactul cărții, ea a refuzat din 1964 să-și facă publicitate ei și romanului.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

Invitație la lectură: Secția Amazoanelor – File din istoria spionajului horthyst pe teritoriul României

Cu ceva timp în urmă am intrat în posesia unei cărți foarte interesante care redă…

2 ore ago

Melancolie

Eram și noi ca stele aprinse în boltă Clipesc fermecător și se salută Am dat…

3 zile ago

26 Aprilie 1917 –  Memoriul de la Darnița (Kiev, Ucraina) a românilor transilvăneni prizonieri afirmă dreptul popoarelor la autodeterminare

S-a vorbit din păcate și se vorbește extrem de puțin despre un eveniment semnificativ din…

6 zile ago

25 Aprilie 1954 – O situaţie aproape incredibilă, numele unor români decedați maghiarizate pe adeverințele de înhumare

Atunci când se vorbește despre maghiarizarea forțată a românilor de pe teritoriul Transilvaniei, majoritatea au…

7 zile ago

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

o săptămână ago

Mihail Neamțu: “Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

o săptămână ago