Pe 11 iulie 1960 era publicat romanul "Să ucizi o pasăre cântătoare" (To Kill a Mockingbird), de Harper Lee
Pe 11 iulie 1960 era publicat romanul „Să ucizi o pasăre cântătoare”, roman cu care scriitoarea americana Harper Lee a castigat Premiul Pulitzer.
Romanul a avut succes imediat, câștigând Premiul Pulitzer, și a devenit o piesă clasică a literaturii americane moderne. Acțiunea și personajele sunt inspirate din observarea de către autoare a familiei și vecinilor ei, precum și a unui eveniment ce a avut loc în orașul ei natal în 1936, pe când ea avea 10 ani.
Romanul este cunoscut pentru tonul cald și pentru umor, deși tratează o problematică gravă, cu subiecte cum ar fi violul și inegalitatea rasială. Tatăl naratorului, Atticus Finch, servește drept model de ținută morală pentru mulți cititori și ca model de integritate pentru juriști. Un critic explică impactul romanului, scriind: „În secolul al douăzecelea, To Kill a Mockingbird este poate cea mai citită carte despre rasă în America, iar protagonistul ei, Atticus Finch, cea mai persistentă imagine de ficțiune a eroismului rasial”.
La publicare, criticile aduse romanului au fost diverse. Critica literară este considerabil restrânsă prin comparație cu numărul de exemplare vândute și cu larga sa utilizare în educație. Autoarea Mary McDonough Murphy, care a strâns impresii individuale ale mai multor autori și persoane publice despre roman, a spus despre To Kill a Mockingbird că este „un fenomen uluitor”.
În 2006, bibliotecarii britanici au plasat cartea înaintea Bibliei într-o listă a cărților pe care trebuie să le citească orice adult înainte de a muri. Ea a fost adaptată într-un film omonim laureat al Premiului Academiei Americane de Film în 1962, film realizat de regizorul Robert Mulligan, după un scenariu adaptat de Horton Foote. Din 1990, în orașul natal al lui Harper Lee, Monroeville, Alabama, se joacă și o piesă de teatru bazată pe roman. El este singurul roman publicat de Lee, și deși ea continuă să răspundă la impactul cărții, ea a refuzat din 1964 să-și facă publicitate ei și romanului.
Dintr-o lucrare a istoricului român Vasile Lechințan aflăm niște fapte absolut abominabile care s-au petrecut…
La mulți ani actorului și regizorului Emanuel Petran! Emanuel Petran s-a născut la data de…
Academia Română împlinește 159 de ani de la fondare Academia Română împlinește 159 de ani…
Vorbim de zeci de ani despre depolitizarea sistemului de educație și nu avem nici un…
Din când în când mai descoperim și mici minuni în România. DA, există și maghiari…
Valeriu Munteanu, deputat AUR: "Fântâna Albă este Katyn-ul românesc. Nu vom uita" Astăzi, la împlinirea…
Leave a Comment