libris.ro

3 August 1919 – Armata Romana intra in Timisoara si aduce o mare contributie la reintregirea teritoriilor romanesti

3 August 1919 – Armata Romana intra in Timisoara si aduce o mare contributie la reintregirea teritoriilor romanesti

La 3 august 1919, Armata română intră în Timișoara și aduce o mare contribuție la reîntregirea teritoriilor românești. Oastea Regatului Romaniei intra in premiera in vara anului 1919 in Banat, pentru a prelua administratia fostelor comitate Timis, Torontal si Caras-Severin.

Primaria Municipiului Timisoara a organizat un program special pentru a marca ziua de 3 August, care reprezinta de altfel si ziua orasului. Miercuri, 3 august 2016, incepand cu ora 09:00, a avut loc o manifestare in Piata Petru Maior, in zona Andrei Saguna, depunandu-se din partea autoritatilor locale mai multe coroane de flori la bustul colonelului Virgil Economu, cel care s-a aflat in fruntea trupelor romane care au intrat in Timisoara, la 3 august 1919.

[info]Vetre manastiresti din Transilvania si Maramures[/info]

3 August 1919 – Armata Romana intra in Timisoara si aduce o mare contributie la reintregirea teritoriilor romanesti

In fiecare an, timisorenii sarbatoresc ziua de 3 August, o zi care marcheaza un moment de rascruce in istorie prin instaurarea administratiei romanesti.

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApp pentru a primi postările noastre și acolo.


„Ziua Timişoarei, 3 August, a de­­venit ziua oraşului nostru prin Hotărârea Consiliului Local nr. 217 din 1999. Prin această hotărâre se marchează ca zi a oraşului momentul intrării trupelor româneşti în Ti­mişoara, la 3 august 1919, şi in­staurarea administraţiei româneşti. Im­portant este ca timişorenii să simtă că 3 August este nu doar o sărbătoare a oraşului, ci este sărbătoarea lor. Pe 3 August 1919, în Timişoara se insta­u­ra administraţia românească. În toamna anului 1918, după înfrângerea tru­pelor aus­tro-ungare, Banatul a fost ocu­pat de trupele An­tan­tei. La 14 noiembrie 1918, în Timişoara au intrat unităţi militare sârbe, iar la în­ceputul lu­nii decem­brie 1918 ele au fost urmate de cele fran­ceze. În anul următor, la Con­fe­rinţa de Pace de la Paris, a în­ceput o dezbatere asupra apar­tenenţei Banatului. Con­fe­rin­ţa ho­tărăşte dezmem­bra­rea te­ri­torial-admi­nis­trativă a Ba­na­tului istoric: două treimi din te­ritoriu revine României şi o treime Regatului Sârbo-Croa­to-Sloven.  Zona re­venită Ro­­mâniei cu­prin­­dea şi oraşul Ti­mişoara. În acest context, la 28 iulie 1919 a în­ceput procesul de instaurare a admi­nistraţiei româneşti. El s-a fi­nalizat pe 3 august prin intrarea în oraş a primelor unităţi ale ar­ma­tei operative române.”, scrie primariatm.ro

Abonează-te și la canalul nostru de WhatsApppentru a primi postările noastre și acolo.


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram Glasul.info, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri

Showing 1-8 of 10 books

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat

By: Corvin Lupu

Romania 1989 - de la revolta populara la lovitura de Stat - Corvin Lupu

Oranki amintiri din captivitate

By: Dimitrie Bejan

Oranki amintiri din captivitate, ParinteleDimitrie Bejan

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei trădări naționale

By: Tiberiu Tudor

Tratatul cu Ucraina. Istoria unei tradari nationale - Tiberiu Tudor

Mihai Eminescu despre Unitatea Românilor

By: Gică Manole

Mihai Eminescu despre Unitatea Romanilor - Gica Manole

Scantei de peste veacuri

By: Dumitru Almas

Scantei de peste veacuri - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 2 - Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1

By: Dumitru Almas

Povestiri istorice volumul 1 - Dumitru Almas
1 2


Drepturi de autor! Informaţiile publicate de glasul.info pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Site-ul Glasul.info nu răspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formulării din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervăm dreptul de a șterge comentariile cu tentă rasistă, xenofobă,care incită la ură, sau la violență.


Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info