Bucovina

La Cernăuţi, stemele oraselor rusesti Podolsk și Briansk au fost inlocuite cu cele ale Iaşului şi Chişinăului

In acest moment are loc derusificarea activa, pe repede inainte a Ucrainei. Candva orase infratite cu orasul Cernăuţi, orasele Podolsk și Briansk au cazut acum in dizgratie, din cauza agresiunii Rusiei impotriva Ucrainei. Astfel ca in Cernăuţi, ca si in alte zone, s-a trecut la demontarea tuturor simbolurilor care amintesc de ocupatia sovietica, interzicandu-se din luna aprilie cuvantul “Rusia” pe panourile publicitare din oras.

Autoritatile din Cernăuţi au hotarat sa puna capat cooperarii cu orasele rusesti Podolsk și Briansk, printr-o hotarare a consiliului orasului de la 26 februarie 2016. Stema orasului Podolsk a fost demontata din pavajul Aleii orașelor înfrățite din Cernăuți si inlocuita cu niste dale simple de piatra.

La Cernăuţi, stemele oraselor rusesti Podolsk și Briansk au fost inlocuite cu cele ale Iaşului şi Chişinăului

Pentru Ziua Orașului Cernăuți, manifestare sarbatorita de locuitorii orasului anual in primul weekend din luna octombrie, primarul Oleksi Kaspruk si-a manifestat intentia montarii unor noi placi in pavajul Aleii orașelor înfrățite, care vor contine de aceasta data simbolurile a doua orase romanesti, ale Iașiului și Chișinăului, doua dintre orasele cu care Cernăuțiul mentine o colaborare foarte stransa.

Observam astfel ca in Cernauti se fac tot mai multe incercari de derusificare a orasului, renuntandu-se la vechile denumiri sovietice de strazi, cladiri, s-au demontat indicatoare, monumente sau elemente de propaganda pro sovietica sau pro rusa.

Glasul.info

Note:

[1] tocpress.info

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

o oră ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

2 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

2 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

2 zile ago