libris.ro
Transnistria

Până unde se întindea Transnistria Moldovenească, a românilor?

Până unde se întindea Transnistria Moldovenească, a românilor?

De la vechii cronicari moldoveni aflam ca Ion Voda cel Cumplit in 1574 pomenea de „Tara noastra a Moldovei de dincolo de Nistru”. Movilaul din Transnistria nu este opera Movilestilor? Sa-l credem pe rusul Pavel Surmacov (citat de Iorga) care pe la 1799 spunea ca in Ovidiopol, Tiraspol, Grigoriopol, Dubasari (Movilau), Malaiesti majoritatea locuitorilor sunt moldoveni?

Nota redacției: Peste tot în lume, fluviile mari, ca și rîurile, sunt locuite de același popor pe ambele sale maluri. Nistrul, ca și Dunărea, nu a separat niciodată două popoare! Dunărea, cât este ea de lungă, este pe ambele maluri germană, apoi austriacă, slovacă, ungurească, sârbească, românească.

Până unde se întindea Transnistria Moldovenească, a românilor?

Numai PRIN AMESTECUL DIN EXTERIORUL REALITĂȚII, al cancelarilor, Dunărea a fost făcută graniță de nord a Imperiului otoman și apoi graniță artificială între noi și bulgari. Majoritari până la 1880, de-o parte și alta a Dunării au fost românii! La fel, moldovenii, adică românii, de-o parte și alta a Nistrului!… Poate că și a Bugului, zic unii!

Sursa: ioncoja.ro

[notice]Transnistria 1989-1992: Cronica unui razboi nedeclarat[/notice]

Nota noastra: prin ce contorsionare a logicii ai putea oare sa spui ca Moldova de pe malul drept al Prutului este Romania, iar Moldova de pe malul stang nu mai este Romania? Aceasta este logica pro-rusilor si moldovenistilor din gubernia Basarabiei. Glasul pamantului si al sangelui este insa mai puternic decat orice propaganda de pe aceasta lume, iar fratii vor fi frati indiferent de ce le-ar spune cineva din afara familiei lor. Intr-o zi din viitorul mai mult sau mai putin apropiat, Basarabia, acest copil pierdut pentru inca o data de Romania, se va intoarce candva ACASA. 

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

24 Aprilie 1877 – Începe războiul ruso–turc, la care ia parte și România, dornică să–și consfințească independența de stat deplină

Declinul evident al Imperiului Otoman începând cu prima jumătate a secolului XIX a încurajat mai…

22 de ore ago

Mihail Neamțu: „Împotriva fanatismului care monopolizează adevărul şi contra oricărui reflex inchizitorial de condamnare a opiniilor dizidente”

Deputatul AUR Mihail Neamțu, preşedintele Comisiei pentru cultură, arte şi mijloace de informare în masă,…

2 zile ago

18 Aprilie 1942 – Comuna Viile Sătmarului. Refugiatul Pop Vasile spânzurat de subsuori, timp de 5 zile, și zilnic stropit cu apă rece

La data de 18 aprilie 1942 în comuna Viile Sătmarului s-a petrecut încă un eveniment…

7 zile ago

17 Aprilie 1906, Birchiș – Sătenii nu vor să voteze candidatul ungur. Jandarmii maghiari deschid focul asupra mulţimii

La 17 aprilie 1916 în Birchiș, Caraș Severin, sătenii nu vor să voteze candidatul ungur.…

o săptămână ago

Student român discriminat la Oradea pentru că purta la gât un medalion cu lupul dacic

”O țară de oi merită un guvern de lupi?” (Edward R. Murrow) Suntem un popor…

2 săptămâni ago

Justiția apără libertatea presei: ISJ Mehedinți obligat să acorde acreditare jurnalistică publicației independente eParadigme

Tribunalul Mehedinți a decis că refuzul Inspectoratului Școlar Județean Mehedinți de a acorda acreditare jurnalistică…

2 săptămâni ago