Cutremurul care a avut loc in noaptea de 23 spre 24 septembrie a afectat o cladire istorica a orasului IASI, Palatul Braunstein. Cladirea a fost construita la inceputul secolului XX, ea adapostind in acest moment “Galeriile Cupola”, sala de expoziții a Uniunii Artiștilor Plastici.
Bucati de tencuiala din fatada Palatului Braunstein s-au desprins si au cazut pe trotuarul din Piata Unirii din Iasi. Seismul din noaptea de 23 spre 24 septembrie a actionat potrivit unui mecanism oarecum ciudat potrivit cercetatorilor, cu efecte notabile mai degraba spre nord-estul Romaniei.
Palatul Braunstein, o cladire istorica a orasului IASI, a fost afectat de cutremur
In urma cutremurului, autoritatile iesene au securizat zona din jurul Palatului Braunstein, avertizand trecatorii asupra pericolului caderii de bucati de tencuiala din fatada cladirii. Mai multe persoane din Iasi au avut atacuri de panica, solicitand interventia Seviciului de Ambulanta Judetean.
La Palatul Braunstein din Piata Unirii din Iasi, pompierii au fost solicitati sa intervina si sa securizeze zona din jurul cladirii dupa ce mai multe fragmente de mari dimensiuni din fatada si tencuiala cladirii s-au desprins in timpul seismului si au cazut pe trotuar.
Palatul Braunstein a fost construit la inceputul secolului XX pe locul unor mai vechi constructii aflate in proprietatea lui Adolf Braunstein, un antreprenor evreu care detinea mai multe magazine in imprejurimi la acea vreme. Cupola cladirii a fost inaugurata in anul 1915. De-a lungul anilor, Palatul Braunstein a avut diverse functii, printre care si hotel, banca sau sediu de partid.
Cladirea a fost nationalizata in perioada comunista, functionand in interiorul ei pentru o vreme magazinul Victoria, iar apartamentele de la etaj avand destinatie de locuinte sociale.
Glasul.info