Donald Trump a pus ochii pe Portul Constanta, un obiectiv de o mare importanta strategica
Donald Trump a pus ochii pe Portul Constanta, un obiectiv de o mare importanta strategica. Prin oficinile sistemului “statului de drept” din Romania se zvoneste ca radicalizarea luptei impotriva coruptiei a inceput dupa ce niste importanti oameni de afaceri care intentionau sa faca niste investitii masive in afacerile desfasurate in Portul Constanta au fost consternati de sumele nejustificate care li s-au cerut pentru a fi lasati sa investeasca.
Portul Constanta este una din asa numitele “zone gri” ale economiei romanesti, in care diferite grupari mafiote sustinute de mediul politic si de anumite institutii de forta isi disputa dreptul de a face contrabanda si evaziune fiscala de proportii colosale. “Parandaraturile” cerute investitorilor americani pentru a investi in afacerile desfasurate in Portul Constanta au radicalizat lupta impotriva coruptiei, iar rezultatul imediat s-a concretizat intr-o avalansa de denunturi reciproce din partea diferitelor tabere mafiote care isi disputa “zona gri”.
Miza legata de Portul Constanta este una cu adevarat uriasa, atat pentru economia Romaniei cat si pentru interesele geopolitice si geostrategice ale SUA. Problema este ca transformarea Portului Constanta intr-un cap de pod care sa deschida o uriasa piata de desfacere a unor marfuri produse in afara spatiului UE ar afecta direct atat unul dintre cele mai importante porturi ale Olandei, Rotterdam-ul, cat si economia mai multor tari din asa numitul “nucleu dur” economic al UE. Asta ar explica pe de o parte luarile de pozitie atat de ostile din ultimii ani ale Olandei impotriva intereselor Romaniei.
Cu toate ca Trump mimeaza o anumita prietenie cu Vladimir Putin, interesele economice ale SUA, mai ales dupa gaurile uriase lasate de catre fosta administratie Obama, sunt prioritare, intrezarindu-se un viitor razboi energetic intre cele doua puteri mondiale.
Glasul.info
Confruntarea de la Stănilești, din 18 iulie 1711, a fost un moment crucial și tragic…
Evenimentul din 16 iulie 1479, legat de lucrările de construcție/reconstrucție a Cetății Chilia de către…
Evenimentul din 16 iulie 1894, în care guvernul maghiar de la Budapesta a dizolvat Partidul…
Evenimentul de la Lupșa, din 14 iulie 1910, este un episod mai puțin cunoscut, dar…
La începutul lunii iulie 1601, Mihai Viteazu îşi schimbă tabăra militară de la Debreţin, trece…
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Leave a Comment