Site icon

Suma imensa pe care Enel trebuie sa o plateasca statului roman: 400 milioane de euro

Suma imensa pe care Enel trebuie sa o plateasca statului roman: 400 milioane de euro! , Foto: captura foto Digi 24

Suma imensa pe care Enel trebuie sa o plateasca statului roman: 400 milioane de euro! , Foto: captura foto Digi 24

Suma imensa pe care Enel trebuie sa o plateasca statului roman: 400 milioane de euro! Statul roman inregistreaza o premiera imbucuratoare in ceea ce priveste lupta sa cu firmele straine care isi fac de cap in Romania, Curtea de Arbitraj de la Paris dand dreptate autoritatilor romane si stabilind ca italienii de la Enel trebuie sa plateasca statului roman 401 milioane de euro, reprezentand 13,57% din actiunile fostei  Electrica Muntenia Sud, care la acest moment este divizata in Enel Energie Muntenia si E-Distribuţie Muntenia.

Statul roman ceruse suma de 550 milioane de euro insa dupa un proces indelungat care s-a intins pe o perioada de doi ani si jumatate, a trebuit sa se multumeasca si cu cei 401 milioane de euro stabiliti de Curtea de Arbitraj de la Paris.

Suma imensa pe care Enel trebuie sa o plateasca statului roman: 400 milioane de euro!

La momentul privatizarii fostei companii energetice Electrica Muntenia Sud, statul roman a ramas doar cu 13,57% din actiuni, in vreme ce ce Enel a devenit noul actionar majoritar. Fiindca cele doua parti nu au ajuns la un consens privind vanzarea de actiuni in special din cauza ca Enel nu si-a onorat obligatiile contractuale prevazute in contractul de privatizare, potrivit practicii comerciale internationale s-a recurs la arbitrajul comercial al Curtii de Arbitraj de la Paris.

Grupul energetic italian Enel detine in Romania trei din cele opt retele de distributii regionale de energie electrica de pe piata romaneasca, avand 2,7 milioane de clienti  in sudul tarii si peste 3100 de angajati in Romania. Este o veste cu adevarat umitoare pentru Romania, acest caz fiind o premiera in disputele cu firmele straine care nu si-au onorat obligatiile contractuale prevazute in contractele de privatizare.

Foto/Arhiva: captura Digi 24

Exit mobile version