SĂRBĂTOAREA MĂRŢIŞORULUI, TRĂITĂ CU PROFUNDĂ SIMŢIRE ROMÂNEASCĂ (VIDEO), Foto: ZorileBucovinei.com
Deşi timpul ce se perindă vertiginos sapă urme adânci nu doar pe chip,dar şi în sufletul nostru, ni-l privim acum din nou înmugurit, de un verde crud, în oglinda din lacrima dimineţii, în petalele suave ale ghioceilor, în culorile curcubeului şi Mărţişorului.
În aceste clipe, încărcate de miracol, mă gândesc că fericirea are chip de Primăvară. Ori, după cum afirma poetul George Coşbuc, scopul purtării Mărţişorului este să-ţi apropii soarele, purtându-i cu tine chipul.
Aidoma unui crâng înflorit, şi soarele, şi bucuria, însăşi primăvara, cu ghiocei şi floricele, au umplut de voie bună, la 4 martie, sediul Consulatului General al României la Cernăuţi. În suita de evenimente culturale, menite de a promova tradiţia Mărţişorului, s-a desfăşurat, în premieră, prima ediţie a concursului „Mărţişorul – simbol al primăverii”, însufleţit de Excelenţa Sa, dna Eleonora Moldovan, Consulul General al României la Cernăuţi, susţinut şi organizat cu brio, îmbrăcat în veşmânt de sărbătoare, de dna Lilia Govornean, metodistă la Institutul postuniversitar de perfecţionare a cadrelor, preşedintele Asociaţiei cadrelor didactice de etnie română din Ucraina (ACDRU), la frumoasa şi impresionanta competiţie participând elevi şi cadre didactice de la cele mai prestigioase instituţii medii de învăţământ din cele 4 raioane românofone din regiunea Cernăuţi – Liceul „Mihai Eminescu” din Carapciu, Gimnaziul de la Crasna, Liceul din Noua Suliţă, Liceul „Gheorghe Asachi” din Herţa şi Gimnaziul nr.6 din Cernăuţi,.
Cititi intreg articolul pe ZorileBucovinei.com
Foto: ZorileBucovinei.com
Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…
Evenimentul din 11 iulie 1848, când Lajos Kossuth, liderul revoluției maghiare, a cerut recrutarea de…
Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…
Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…
La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…
9 iulie 1941 - În Transilvania de nord-est, ocupată de Ungaria horthystă în urma Dictatului…
Leave a Comment