RSS

Cum s-a rezolvat incidentul de l…

Cum s-a rezolvat inci…

Rauri de lacrimi de crocodil au …

Rauri de lacrimi de c…

Fostul şef SPP: "Cel mai grav mi…

Fostul şef SPP: "Cel …

Lui Iohannis si Dragnea li se se…

Lui Iohannis si Dragn…

CCR a constatat ca legea infiint…

CCR a constatat ca le…

Un român din Transilvania a bine…

Un român din Transilv…

Gelu Vișan: "Este pentru prima d…

Gelu Vișan: "Este pen…

Generalul Dumitru Iliescu: "Daca…

Generalul Dumitru Ili…

Provocare! Gest sfidator cu stea…

Provocare! Gest sfida…

Rusinos! Cui i-au amplasat statu…

Rusinos! Cui i-au amp…

«
»
TwitterFacebookPinterestGoogle+
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Bitola, capitala romanilor din toata “Turcia”

Bitola, capitala romanilor din toata “Turcia” (n.r. Imperiul Otoman): Bitola (sau Bitolia, arom. Bitule) este un oras din Macedonia cu o concentratie mare de aromâni. Dupa distrugerea metropolei Moscopole din Albania, numeroase familii de aromâni s-au refugiat si stabilit in Bitola. Numarul aromânilor a crescut apoi constant, alaturandu-li-se si familii de aromâni din Gramoste, ajungandu-se curand ca orasul sa devina un puternic centru industrial, agricol, comercial, educational si cultural.

libris.ro

Aromânii din Bitola, aflati la sfarsitul secolului XIX inca sub dominatie otomana, au cautat sprijinul “fratilor luminati de la Carpati” in lupta lor de emancipare nationala si spirituala. Prin intermediul unei corespondente cu Ziarul Lupta, un intelectual aromân publica la 1892 sub pseudonimul Ertogrul, gandurile aromânilor din Macedonia cu privire la oportunitatea numirii unui Episcop pentru aromânii din Imperiul Otoman.

Bitola, capitala romanilor din toata “Turcia” (n.r. Imperiul Otoman)

“Sunt multi dintre romanii nostri care cred ca soarta scolilor romanesti sau a casei se va ameliora indata ce se va putea obtine dreptul de a avea si noi un Episcop roman; odata cu venirea acestui Episcop lucrurile se vor schimba ca printr-o minune si ca numai decat atunci toti fratii nostri romani care astazi imbratiseaza si sustin interesele grecesti, se vor lumina, isi vor veni in fire si se vor intoarce cu trup si suflet romani. Cu alte vorbe socotesc ca ceea ce n-am putut reusi intr-un interval de treizeci de ani cu scolile noastre, acuma prin prezenta Episcopului vom reusi sa convertim pe romani.
Si chestiunea Episcopului roman din Macedonia a inceput de catva timp sa se agite de catre unii, care cred ca savarsesc un act national prin aceasta. Nu ma indoiesc ca si aceasta dorinta romaneasca se va realiza; se vor face numai din partea Patriarhului din Constantinopol niscaiva opuneri pentru forma, dar in cele din urma, acesta va ceda si marinimosul Imparat va decreta prin berat numirea unui Episcop roman la doua milioane de romani din toata Turcia.
Sa aratam fratilor nostri luminati de la Carpati, in ce hal se gasesc lucrurile pe aici si apoi judeca dansii, de vor gasi cu cale, ca acuma asa cum ne aflam sa intreprinda ca sa ne trimita episcopi.
Se stie ca episcopul trebuie sa se stabileasca la Constantinopol ca Erarh al romanilor, unde va avea misiunea sa apere chestiunile si interesele bisericesti romane; sau se va stabili in centrul sau focarul romanismului, in capitala romanilor din toata Turcia (n.r. Imperiul Otoman), adica in Bitolia.
In cazul intai nu va avea nici o importanta pentru romanii din tara Turceasca, autoritatile turcesti favorizeaza indeajuns romanilor, pentru ca interesul Turciei depinde in mare masura de prosperitatea si dezvoltarea nationala a romanilor.”
Ertogrul, Ziarul Lupta, aprilie 1892


Articolele publicate de catre Glasul.info pot fi preluate doar in limita a 500 de caractere si numai cu citarea sursei prin link activ. Preluarea integrala a articolelor poate fi facuta numai in baza unui acord scris din partea Glasul.info.

Daca ti-a placut acest articol, urmareste Glasul.info si pe FACEBOOK!


loading...

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta


Comentarii

comentarii

Site-ul Glasul.info nu raspunde pentru opiniile comentatorilor, responsabilitatea formularii din comentarii revine integral autorului comentariului. Ne rezervam dreptul de a sterge comentariile cu tenta rasista, xenofoba, care incita la ura, sau la violenta

loading...
Continutul articolelor exprima punctele de vedere ale autorului, iar Glasul.info nu isi asuma raspunderea pentru aceste idei exprimate de catre autor, exceptie facand doar notele sau materialele publicate exclusiv de catre redactia Glasul.info
Inline
Inline
Citește articolul precedent:
Angajatii de la ANAF ameninta: "Vom inceta sa mai impulsionam colectarea veniturilor la bugetul de stat, daca nu ne sunt respectate drepturile prevazute de lege!"
Angajatii de la ANAF ameninta: “Vom inceta sa mai impulsionam colectarea veniturilor la bugetul de stat, daca nu ne sunt respectate drepturile prevazute de lege!”

Angajatii de la ANAF ameninta: "Vom inceta sa mai impulsionam...

Dezincriminarea abuzului in serviciu face ca un notar care nu a virat 2 milioane de lei la stat sa fie achitat
Dezincriminarea abuzului in serviciu face ca un notar care nu a virat 2 milioane de lei la stat sa fie achitat

Dezincriminarea abuzului in serviciu face ca un notar care nu...

3 Aprilie - Ziua Jandarmeriei Române
3 Aprilie – Ziua Jandarmeriei Române

3 Aprilie - Ziua Jandarmeriei Române: la 3 aprilie 1850, printr-un ofis...

Închide