Istorie

Pe 2 mai 1945 se predau ultimii aparatori ai Berlinului, iar steagurile aliatilor flutura pe cladirile Reichstag-ului german

Pe 2 mai 1945 se predau ultimii aparatori ai Berlinului, iar steagurile aliatilor flutura pe cladirile Reichstag-ului german.

Data de 2 mai 1945 are inca niste conotatii tragice pentru poporul german, aceasta fiind ziua cand sovieticii cuceresc Berlinul si isi aseaza ostentativ steagul pe Reichstag-ul german, iar ultimii aparatori ai orasului s-au predat.

Cu toate ca era clar pentru toate lumea ca Batalia Berlinului nu mai avea sorti de izbanda, ci poate cel mult sa mai amane pentru putina vreme deznodamantul razboiului, ultimele lupte au fost destul de aprige, batalia ducandu-se de la sfarsitul lunii aprilie pana la inceputul lunii mai.

Pe 2 mai 1945 se predau ultimii aparatori ai Berlinului, iar steagurile aliatilor flutura pe cladirile Reichstag-ului german

Doua grupuri de armate sovietice au atacat Berlinul din doua directii diferite, din est si din sud, luptand impotriva unor centre de rezistenta care n-au cedat definitiv lupta pana pe 8 mai 1945. Aparatorii orasului insa s-au predat inca de pe 2 mai.

Cu toate ca fortele de rezistenta care aparau Berlinul erau formate din veterani, efectivele de politie ale orasului si din tineri neexperimentati in lupta, Batalia Berlinului a fost un apriga, armatele sovietice intampinand dificultati peste asteptarile lor, pe alocuri conflictul transformandu-se in adevarate lupte de gherila si sabotaje.

Sovieticii au fost nevoiti pana la urma sa elimine rand pe rand cate un obstacol, insa nu fara a avea si ei pierderi serioase de efectiv. Conflictul se sfarseste cu adevarat numai dupa raspandirea zvonului ca Hitler si Eva Braun s-au sinucis impreuna.

Glasul.info

Portalul Românilor de Pretutindeni - pledoarie pentru panromânism Contact: redactie@glasul.info

Leave a Comment

Recent Posts

12 iulie 1907 – Jandarmii unguri sfârtecă rochia domnișoarei Sofia Cercel pentru că avea în cusătură cele trei culori românești

Evenimentul din 12 iulie 1907, petrecut la Petroman (azi în județul Timiș), este un episod…

o zi ago

10 Iulie 1773 – Raportul împăratului Iosif al II-lea menționa că multe familii de români au emigrat în Moldova sau Țara Românească

Raportul final al împăratului Iosif al II-lea privitor la călătoria sa în Transilvania, din perioada…

3 zile ago

10 Iulie 1667 – document scris în limba maghiară veche care menționa că pe teritoriul Austriei de azi locuiau valahi

Mențiunea de la 10 iulie 1667, într-un document redactat în limba maghiară veche, este una…

3 zile ago

10 Iulie 1466 – Încep lucrările la Mănăstirea Putna, ctitorie a lui Ştefan cel Mare

La 10 iulie 1466, au început lucrările de construcție la Mănăstirea Putna, una dintre cele…

3 zile ago